Društvo

Nova podrška EU vakcinaciji i zdravstvu na Zapadnom Balkanu

Ilustracija / Pixabay
EU je u partnerstvu sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) pokrenula novi regionalni projekat vredan više od sedam miliona evra za podršku bezbednoj i efikasnoj vakcinaciji stanovništva na Zapadnom Balkanu.

Realizacija projekta će pomoći da se region pripremi za efikasan prijem i vakcinaciju protiv kovida-19, uključujući vakcine iz programa Kovaks i preko mehanizma za deljenje vakcina sa članicama EU, saopštila je danas Evropska komisija.

Takodje će projekat EU pomoći da se unapredi otpornost regiona na zdravstvene krize i podrži Zapadni Balkan na putu ka održivom finansiranju univerzalne zdravstvene zaštite.

Medju planiranim aktivnostima su i razvoj i testiranje planova pripravnosti za vanredne situacije, obuka zdravstvenih radnika i razvoj sistema za upravljanje informacijama o vakcinaciji.

„Novim projektom za podršku vakcinaciji na Zapadnom Balkanu u partnerstvu sa SZO, EU nastavlja da ispunjava obavezu da podrži partnere (u regionu) u suočavanju sa pandemijom“, rekao je evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji.

Varheji je rekao i da novi projekat ide na paket od 70 miliona evra za podršku pristupu vakcinama u regionu i nabavku potrebne opreme.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend