Društvo

Novac od Ministarstva pravde za opremanje specijalizovane učionice u Tehničkoj školi

Boom93
Sredstva prikupljena na osnovu odlaganja krivičnog postupka, odnosno oportuniteta u iznosu od pola milijarde dinara, raspodeljena su na 186 projekata. Za razliku od prethodne dve godine kada ovim novcem nisu podržani projekati sa teritorije grada Požarevca, ove godine novac će dobiti Tehnička škola iz Kostolca.

Tehnička škola sa domom učenika „Nikola Tesla“ iz Kostolca dobila je 460.850 dinara za projekat opremanja specijalizovane učionice za elektro praktičnu nastavu.

Pored ove škole novac je dobila i ustanova u Opštini Petrovac na Mlavi.

Dom za decu i lica ometena u razvoju „dr Nikola Šumenković“ iz Stamnice, za nabavku toplovodnog kotla za grejanje u domu dobio je 6.716.892 dinara.

Podsetimo, prethodne dve godine novcem od oportuniteta nije podržan nijedan projekat na teritoriji grada Požarevca, a tada je oko 9 miliona dodeljeno za dva projekta u Braničevskom okrugu. Dom za decu i lica ometena u razvoju „dr Nikola Šumenković“ iz Stamnice, za opremanje vešernice u domu dobio je 4.721.280 dinara, dok je Ustanova za odrasle i starije „Gvozden Jovančićević“ iz Velikog Popovca, za sličan projekat odnosno opremanje vešeraja potrebnim mašinama dobio 4.377.060 dinara.

Na konkursu Ministarstva pravde iz 2019. godine sredstva su dobile tri škole u Požarevcu, Požarevačka gimnazija, kao i Osnovne škole “Kralj Aleksandar I” u Požarevcu, i “Miloš Savić” u Lučici.

U ovoj godini najviše sredstava izdvojeno je za oblast zdravstva. Pored ostalih, sredstva su dobili Univerzitetski klinički centar Srbije, Institut za onkologiju i radiologiju Srbije, brojne bolnice i domovi zdravlja širom Srbije, ali i veliki broj škola na teritoriji zemlje.

Među korisnicima sredstava je veliki broj škola, kao i predškolskih ustanova.

Realizacijom projekata biće omogućena bolja zdravstvena zaštita građana, povećan kvalitet obrazovanja, poboljšan sistem socijalne zaštite, kao i unapređen kulturni sadržaj.

Oportunitet je institut krivičnog prava, koji se primenjuje na laka krivična dela tako što tužilac odbacuje krivičnu prijavu, pošto učinilac krivičnog dela uplati određena sredstva u humanitarne svrhe.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend