Društvo

Novi ambasador Turske u poseti opštini Veliko Gradište

Foto: SO Veliko Gradište
Ambasador Turske u Srbiji Nj.E. Hami Aksoj (Hami Aksoy) i koordinatorka Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju – TİKA Čala Gultekin Tosbat (Çağla Gültekin Tosbat), posetili su danas opštinu Veliko Gradište gde su, u prisustvu delegacije opštine, na čelu sa predsednikom Draganom Milićem, obišli Ramsku tvrđavu i Srebrno jezero.

Republika Turska i TIKA uložili su proteklih godina značajna sredstva u obnovu Ramske tvrđave koja je postala jedan od simbola turističke ponude ove opštine i regiona.

Delegaciju je primio predsednik opštine u gradskom zdanju gde su u izuzetno prijateljskom razgovoru izmenjeni utisci o opštini i turističkoj ponudi ovog kraja i okolnih mesta kao i mogućnostima za dalja ulaganja u cilju povećanja broja domaćih i stranih turista, a odskora i turskih državljana koji rade u evropskim zemljama i redovno putuju kroz Srbiju. U to ime dogovoreno je da se na autoputu postave obaveštenja, razvije aplikacija sa turskim kutlurno-istorijskim obeležjima i pripremi reklamni materijal kako bi se putnici lakše uputili na ovu destinaciju.

Kako je rekao predsednik opštine, tvrđavu je prošle godine, i pored pandemije korone, obišlo 60.000 posetilaca, a od prodaje suvenira, meda, vina i sličnih proizvoda trenutno živi oko petnaestak ljudi. On je napomenuo da bi obnovom obližnjeg karavan-saraja i hamama, čime bi se zaokružila jedna kulturno-istorijska i turistička celina, taj broj bio i mnogo veći.

Ambasador Aksoj, zahvalivši na srdačnom dočeku, izrazio je zadovoljstvo što je upoznao jednog iskusnog, dugogodišnjeg predsednika opštine. Kako je rekao, i predsednik Republike, Aleksandar Vučić, primio ga je veoma brzo po dolasku u Srbiju, što pokazuje dobre odnose između ove dve zemlje, a što vodi ekonomskom, političkom i kulturnom napretku i saradnji na svakom polju. Ambasador je istakao da je Ramska tvrđava najbolji simbol tursko-srpskog prijateljstva te da TIKA radi na očuvanju zajedničkog kulturnog nasleđa.

On je rekao i da će se, na predstojećem sastanku ministara turizma Turske i Srbije, založiti da ova saradnja napreduje u oba smera i, samim tim, privuče i srpske turiste u turska letovališta. Takođe, želja mu je da se opština Veliko Gradište pobratimi sa jednom turističkom opštinom iz Turske, ali i otvori mogućnosti za nove projekte na čemu će raditi zajedno sa TIKA-om koja je u Srbiji veoma aktivna.

Ovo je, ujedno, bila i oproštajna poseta koordinatorke TİKA-e , gospođe Tosbat, čiji mandat u Srbiji uskoro završava, a čiji je doprinos opštini Veliko Gradište veliki.

Ramsku tvrđavu sa autoputem već spajaju odlične putne veze, a od jeseni država počinje izgradnju brze saobraćajnice na relaciji Požarevac – Veliko Gradište. Blizina Srebrnog jezera, Dunava, ali i Vojvodine i Rumunije kao i prolazak Euro-Velo biciklističke staze čini je izuzetnim mestom za razvoj turizma. U restauriranoj tvrđavi gosti su imali prilike da čuju zanimljive detalje iz istorije samog utvrđenja, ali i antičkog vremena.

Pored predsednika opštine, domaćini turskoj delegaciji bili su predsednik Skupštine opštine Vladimir Štrbac, njihovi zamenici Slađan marković i Saša Živkoviić, direktorka Turističke organizacije Dajana Stojanvoić i direktor Sportskog centra Veliko Gradište Saša Branković.

Ovom prilikom, delegacija je obišla i Srebrno jezero sa TEO4 košarkaškim kampom Miloša Teodosića i novoizgrađenu multifunkcionalnu sportsku halu koja, takođe, pruža brojne mogućnosti za saradnju.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend