Društvo

Novi konkurs za kupovinu kuća na selu: Problem imovinsko-pravni odnosi i visoke cene nekretnina

FOTO: Ilustracija/Pixabay

FOTO: Ilustracija/Pixabay

Država je do sada kupila 1.631 kuću za mlade bračne parove, samohrane majke i pojedince koji su želeli da ostanu da žive na selu ili da se u njega presele iz grada. Ministarstvo za brigu o selu raspisalo je novi konkurs, a država je opredelila 500 miliona dinara za kupovinu praznih seoskih kuća za mlade.

U program kupovine kuća na selu aktivno su uključene i lokalne samouprave.

U okviru prošlogodišnjeg konkursa, na teritoriji koju pokriva grad Požarevac, kupljene su dve kuće na selu, jedna u Dragovcu i druga u selu Stari Kostolac.

Prema rečima Ivana Pantića, člana Gradskog veća zaduženog za mesne zajednice, cena kuća koje su kupljene bila je 10.000 evra koliko je i najveća suma koju je Ministarstvo za brigu o selu dodeljivalo.

„Zainteresovanih ima, ali kako je jedan od uslova da kuća mora da bude legalizovana, najčešći problemi sa kojima se potencijalni kupci susreću su nesređeni imovinsko-pravni poslovi, što često dovodi do odustajanja od kupovine“, navodi Pantić za Boom93.

Ovo je problem sa kojim su se zainteresovani susretali i tokom prethodnih konkursa koji su bili raspisani i zbog kojih su i tada odustajali.

“Situacija je takva da je naš region takav gde su nekretnine skuplje u odnosu na druge delove zemlje, tako da su mnogi odustajali, jer nisu mogli da se uklope u cenu. Usled nerešenih imovinsko pravnih odnosa kod prodavca i sva zainteresovana lica su odustala, tako da dokumentacija nije uopšte stigla do Ministarstva za brigu o selu “, rekao je ranije za Boom93 Pantić.

Kako dodaje, tokom prošlogodišnjeg konkursa Ministarstvu za brigu o selu poslata je dokumentacija za kupovinu tri kuće, ali je jedna prijava odbijena, jer nije ispunjavala određene uslove.

Prema informacijama koje je Boom93 dobio od Ministarstva za brigu o selu, do sada je iz Programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Republike Srbije u 2021. i 2022. godini dodeljeno 9 seoskih kuća na teritoriji Braničevskog okruga u opštinama Golubac, Žagubica, Кučevo, Malo Crniće, Veloko Gradište i na teritoriji grada Požarevca.

Кao i prošle godine, ovim programom predviđena je dodela bespovratnih sredstava mladim bračnim i vanbračnim parovima, samohranom roditelju i mladom poljoprivredniku/ci do 45 godina života za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, koja može da se nalazi na teritoriji svih naseljenih mesta Republike Srbije, izuzev u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naseljima.

Za ove namene u budžetu Republike Srbije ove godine predviđeno je ukupno 500 miliona dinara, a po jednoj kući dozvoljen je iznos do 1,2 miliona dinara.

Do sada je kupljena 1.631 kuća u 19 lokalnih samouprava, a Krkobabić kaže da je 20 odsto kupljenih kuća za mlade koji idu iz grada u selo.

Više informacija o konkursu za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće zainteresovani građani mogu pogledati OVDE.