Društvo

Novi pravilnik o kafi: Da li će uticati na cenu?

Ilustracija/pixabay

Ilustracija/pixabay

Novi pravilnik o kvalitetu sirove kafe, proizvoda od kafe, surogata kafe i srodnih proizvoda, neće uticati na cenu kafe.

Za potrošače znači sigurnost u kvalitetu, a za proizvođače poštenu tržišnu utakmicu, kaže za N1 direktor marketinga u jednom od najvećih proizvođača kafe u Srbiji.

Na pakovanju će, od 31. maja, moći da piše „kafa“ samo ako je u njemu – sto odsto kafa.

Baner Boom93 Android aplikacija

„Primena novog pravilnika od poslednjeg dana maja donosi bolje regulisanje tržišta kafe, unapređenje kvaliteta proizvoda u toj kategoriji, i – što je najveći benefit za potrošače – bolju zaštitu potrošača. Jasna distinkcija proizvoda od čiste kafe i proizvoda na bazi kafe, sa raznim dodacima, jasno prikazan na prednjem delu pakovanja, kod potrošača otklanja bilo kakvu sumnju kakvu kafu kupuje“, kaže za N1 Zoran Golub, direktor marketinga Grand kafe.

Dalje regulisanje tržišta kafe dovešće, kaže gost Infobiza, sve igrače na tržištu u ravnopravan položaj.

„Do sada su pojedini proizvođači u kafu dodavali razne dodatke, poput raznig žitarica, soje, cikorije, graška i to nije bilo jasno označeno na pakovanju“, kaže Golub.

Oni su, dodaje, bili jeftiniji, čime su privlačili potrošače, a potrošači nisu ni bili svesni da ne kupuju čistu kafu.

Кafa je berzanska roba, posle nafte druga najprodavanija roba na berzi.

„Više faktora utiče na cenu kafe, najviše klimatske promene, Brazil kao najveći izvoznik bio je izložen vremenskim nepogodama, zbog čega je cena sirove kafe skočila i do 300 odsto, višestruko je poskupeo i transport tokom pandemije, zbog nedostatka radne snage. Na kraju na cenu sirove kafe utiče i jačanje dolara“, objašnjava direktor marketinga Grand kafe.

Ipak. kako kaže, kafa je u maloprodaji poskupela oko 20 odsto u prethodnom periodu, jer su kompanije rešile da se odreknu dela zarade, kako ne bi prebacile sav teret poskupljenja na potrošače.