Društvo

Novi sistem naplate putarine do kraja septembra: „Nećete gubiti vreme na naplatnim rampama“

putarina Foto/ilustracija pixabay

putarina Foto/ilustracija pixabay

Do kraja septembra očekuje se uvođenje zajedničkog sistema elektronske naplate putarine pod nazivom „Otvoreni Balkan“, koji će doneti izmene vozačima na putu.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je da je ovaj sistem u fazi testiranja, a važi za naplatu putarine na auto-putevima zemalja članica Inicijative „Otvoreni Balkan“, odnosno važi za Srbiju, Albaniju i Severnu Makedoniju.

Izmenom sistema naplate vozači će moći samo s jednim TAG-om da plaćaju putarinu bez zaustavljanja ili kupovine bilo kog drugog dodatnog uređaja.

Biće jeftinije za pet odsto, a očekuje se da Bugarska bude još jedna od zemalja u ovom sistemu.
Nećete gubiti vreme na naplatnim rampama, međutim, nije uvek sve baš idealno. Mnogo se dobija ovim, imaću jedan TAG, a ne tri, ali recimo u Hrvatskoj kad platite 50 evra, odmah dobijete 22 odsto još na tu sumu vam ubace, odnosno, imate popust od 22,5 odsto„, kaže profesor Saobraćajnog fakulteta u penziji Milan Vujanić.
Najavljeni jedinstveni sistem elektronske naplate putarine, namenjen građanima Srbije, Severne Makedonije i Albanije u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“ biće u funkciji do kraja septembra a mehanizam je trenutno u fazi testiranja.
To je potvrdio i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović koji je objasnio da će „bilo koji korisnik ETC naplate u bilo kojoj od tih zemalja moći samo s jednim TAG-om da plaća putarinu, bez zaustavljanja ili kupovine bilo kakvog dodatnog uređaja ili kartice u zemljama u kojima nije njegovo vozilo registrovano“.
Portal eKapija objasnio je da će tu uslugu moći da koriste oni koji već imaju ili nabave TAG za elektronsku naplatu i to tako što će na prodajnom mestu, benzinskoj pumpi, moći da traže da im taj uređaj bude preveden na „Open Balkan“, kao i da preko servisa „Puteva Srbije“ registruju svoju platnu karticu.
Naplaćena putarina preko tog sistema bile jeftinija za pet odsto i u Srbiji, i u Albaniji i Severnoj Makedoniji.
Kako je ranije izjavio v.d. direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak, stručne službe preduzeća koja su u te tri zemlje zadužena za naplatu putarine, prošla su kroz tehničke karakteristike tih naplatnih sistema i ustanovljeno je da su navedeni sistemi u skladu sa preporukama i direktivama Evropske komisije koja se bavi naplatom putarine u Evropskoj uniji.
On je dodao i da su proizvođači sistema za naplatu putarine – Institut „Mihajlo Pupin“ u Srbiji, „Aselsan“ u Severnoj Makedoniji i „Autostrada“ u Albaniji radili na pripremi potpisivanja NDA sporazuma koji podrazumevaju međusobnu saglasnost o čuvanju i razmeni podataka, kao i o njihovoj poverljivosti.
Inače, do sada je u Srbiji prodato 572.000 uređaja za elektronsku naplatu putarine.