Društvo

Novi sistem naplate putarine do kraja septembra: „Nećete gubiti vreme na naplatnim rampama“

putarina
putarina Foto/ilustracija pixabay
Do kraja septembra očekuje se uvođenje zajedničkog sistema elektronske naplate putarine pod nazivom "Otvoreni Balkan", koji će doneti izmene vozačima na putu.
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je da je ovaj sistem u fazi testiranja, a važi za naplatu putarine na auto-putevima zemalja članica Inicijative „Otvoreni Balkan“, odnosno važi za Srbiju, Albaniju i Severnu Makedoniju.

Izmenom sistema naplate vozači će moći samo s jednim TAG-om da plaćaju putarinu bez zaustavljanja ili kupovine bilo kog drugog dodatnog uređaja.

Biće jeftinije za pet odsto, a očekuje se da Bugarska bude još jedna od zemalja u ovom sistemu.
Nećete gubiti vreme na naplatnim rampama, međutim, nije uvek sve baš idealno. Mnogo se dobija ovim, imaću jedan TAG, a ne tri, ali recimo u Hrvatskoj kad platite 50 evra, odmah dobijete 22 odsto još na tu sumu vam ubace, odnosno, imate popust od 22,5 odsto„, kaže profesor Saobraćajnog fakulteta u penziji Milan Vujanić.
Najavljeni jedinstveni sistem elektronske naplate putarine, namenjen građanima Srbije, Severne Makedonije i Albanije u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“ biće u funkciji do kraja septembra a mehanizam je trenutno u fazi testiranja.
To je potvrdio i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović koji je objasnio da će „bilo koji korisnik ETC naplate u bilo kojoj od tih zemalja moći samo s jednim TAG-om da plaća putarinu, bez zaustavljanja ili kupovine bilo kakvog dodatnog uređaja ili kartice u zemljama u kojima nije njegovo vozilo registrovano“.
Portal eKapija objasnio je da će tu uslugu moći da koriste oni koji već imaju ili nabave TAG za elektronsku naplatu i to tako što će na prodajnom mestu, benzinskoj pumpi, moći da traže da im taj uređaj bude preveden na „Open Balkan“, kao i da preko servisa „Puteva Srbije“ registruju svoju platnu karticu.
Naplaćena putarina preko tog sistema bile jeftinija za pet odsto i u Srbiji, i u Albaniji i Severnoj Makedoniji.
Kako je ranije izjavio v.d. direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak, stručne službe preduzeća koja su u te tri zemlje zadužena za naplatu putarine, prošla su kroz tehničke karakteristike tih naplatnih sistema i ustanovljeno je da su navedeni sistemi u skladu sa preporukama i direktivama Evropske komisije koja se bavi naplatom putarine u Evropskoj uniji.
On je dodao i da su proizvođači sistema za naplatu putarine – Institut „Mihajlo Pupin“ u Srbiji, „Aselsan“ u Severnoj Makedoniji i „Autostrada“ u Albaniji radili na pripremi potpisivanja NDA sporazuma koji podrazumevaju međusobnu saglasnost o čuvanju i razmeni podataka, kao i o njihovoj poverljivosti.
Inače, do sada je u Srbiji prodato 572.000 uređaja za elektronsku naplatu putarine.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend