Društvo

Novinari Marija Resa i Dmitrij Muratov dobitnici Nobelove nagrade za mir

TwitterScreenshot/Nobel Prize/Marija Resa
Nobelova nagrada za mir dodeljena je novinarima Mariji Resi iz Filipina i Dimitriju Muratovu iz Rusije za njihovu borbu za slobodu izražavanja u svojim zemljama, objavio je danas Norveški Nobelov komitet.

Marija Resa i Dimitrij Muratov su „predstavnici svih novinara koji brane taj ideal u svetu gde se demokratija i sloboda medija suočavaju sa sve nepovoljnijim uslovima“, rekla je predsednica Norveškog Nobelovog komiteta Berit Reis-Andersen u Oslu.

Reis-Andersen je rekla da slobodno nezavisno novinarstvo zasnovano na činjenicama služi kao zaštita protiv zloupotrebe vlasti, laži i ratne propagande.

„Bez slobode izražavanja i slobode medija biće teško da se uspešno promoviše bratstvo medju nacijama, razoružanje i postizanje boljeg svetskog poretka u naše vreme“, rekla je ona.

Resa (58) je 2012. suosnivač informativnog vebsajta Rapler (Rappler) koji je usmerio kritičnu pažnju na kontroverznu kampanju protiv droge režima filipinskog predsednika Rodriga Dutertea, naveo je Nobelov komitet.

Ona i Rapler su takodje „dokumentovali kako se društveni mediji koriste da šire lažne vesti, uznemiravaju protivnike i manipulišu javnim diskursom“.

Muratov je jedan od osnivača nezavisnog ruskog lista Nova Gazeta 1993.

TwitterScreenshot/Nobel Prize/Dmitrij Muratov

„Nova Gazeta je najnezavisniji list u Rusiji danas, sa osnovnim kritičnim stavom prema vlasti“, saopštio je Nobelov komitet.

Novinarstvo zasnovano na činjenicama, i profesionalni integritet čine list važnim izvorom informacija o aspektima ruskog društva podložnim cenzuri koji se retko pominju u drugim medijima, naveo je komitet.

Taj dnevnik je izneo na videlo korupciju policijsko nasilje, ilegalna hapšenja, izborne pronevere, farme trolova i platio je za to cenu, naveo je komitet ukazujući da je šet novinara tog lista izgubilo život medju kojima je i Ana Politkovska, ubijena pre 15. godina.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov čestitao je Muratovu na osvajanju nagrade i pozdravio je njega kao „talentovanu i hrabru“ osobu.

„Čestitamo Dimitriju Muratovu on je istrajno radio u skladu sa svojim idealima, on se držao svojih ideala, on je talentovan i hrabar. Ovo je visoka pohvala i mi mu čestitamo“, rekao je Peskov novinarima posle objavljivanja imena laureata.

Nagrada se dodeljuje pojedincu ili organizaciji koja je „uradila najviše ili najbolji rad za bratstvo medju nacijama“.

Tu nagradu je prošle godine dobio Svetski program za hranu Ujedinjenih nacija.

Fondacija Nobel je 1. marta saopštila da je ukupno 329 kandidata predloženo za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir.

Nobelova nagrada se sastoji od zlatne medalje, diplome i čeka na devet miliona kruna (oko milion evra), a novčani iznos nagrade se deli ako ima više laureata u jednoj disciplini.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

%d bloggers like this:
Send this to a friend