Društvo

NUNS: Dveri da prestanu sa etiketiranjem i targetiranjem profesionalnih novinara

mediji
Pixabay/ilustracija mediji press
Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje saopštenje Srpskog pokret Dveri u kom se na neprimeren i opasan način kritikuje emisija „Junaci doba zlog“ na televiziji N1 posvećena episkopu bačkom Irineju Buloviću.

Dveri insinuiraju da “godinama prozapadni mediji u Srbiji imaju dugoročnu agendu da lažima i podmetačinama uruše autoritet najpoštovanije institucije u srpskom narodu, ali je očigledno da im to ne polazi za rukom, pa moraju da angažuju dodatne medijske resurse” i tvrde da se predstavljanjem lika i dela episkopa Bulovića zapravo vređaju tradicionalne i duhovne vrednosti našeg naroda.

Veoma zabrinjava lažna tvrdnja Dveri da bi „ovakav odnos prema najbrojnijoj verskoj zajednici u Srbiji, u modernim evropskim društvima, na koja se ovi mediji često pozivaju, bio najoštrije pravno sankcionisan“, a posebno njihovo podsećanje „kakve su bile reakcije u Francuskoj kada su vređana prava muslimanskih vernika“, jer se tako prizivaju ubistva novinara i neistomišljenika, po ugledu na teroristički napad na redakciju pariskog nedeljnika Šarli Ebdo.

Pitamo: da li je to način na koji će se pokret Dveri ubuduće obračunavati sa svojim neistomišljenicima, posebno novinarima, koji ne dele njihove vrednosti i verske poglede na život?

NUNS poziva učesnike u javnom životu, posebno političare, da shvate značaj javne reči koje mogu imati dalekosežne posledice i prestanu sa opasnim etiketiranjem i targetiranjem profesionalnih novinara, a nadležne organe da reaguju i ne dozvole javne pozive na linč neistomišljenika.

I ovaj slučaj ćemo uvrstiti u našu bazu napada i pritisaka na novinare i o njemu obavestiti međunarodne organizacije i institucije.

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend