Društvo

NUNS pokrenuo platformu za bezbednost novinara – „Na prvoj liniji”

kamera mediji/pixabay ilustracija

kamera mediji/pixabay ilustracija

Nezavisno udruženje novinara Srbije pokrenulo je platformu za bezbednost novinara „Na prvoj liniji“ na kojoj se nalaze resursi i alati koji pomažu redakcijama i novinarima da ispravno postupaju u slučaju online pretnji upućenih njima, saopšteno je iz NUNS. Kako se dodaje, u okviru ove akcije novinarima žrtvama onlajn nasilja pruža se i pravna podrška, kao i psihološka podrška da se lakše nose sa ovom situacijom.

Sajt prvalinija.nuns.rs je nastao kao posledica učestalih napada na novinare, a posebno onih onlajn, navodi NUNS. Samo u prošloj godini bilo je prijavljeno 136 napada/pretnji upućenih novinarima, od čega je onlajn pretnji bilo 51.

Na osnovu smernica na sajtu redakcije mogu da sprovedu mehanizam da zaštite novinare koji su meta onlajn napada od profesionalnog i emotivnog uticaja koji nastaje kao posledica ovog oblika uznemiravanja, piše u saopštenju.

„Jedna od ideja je i stvaranje kulture bezbednosti u redakciji u kojoj se novinari ohrabruju da prijave nasilje na internetu i da im se pruži podrška. Glavni cilj medijskih kuća mora biti stvaranje okruženja u kojem se novinari ne osećaju neprijatno da prijave napade na internetu. Zbog konkurentnog radnog okruženja ili nesigurne radne situacije, novinari se mogu zabrinuti da će prijavljivanje napada biti shvaćeno kao znak slabosti ili odsustvo profesionalnih standarda, kao i da će se to negativno odraziti na njihovu karijeru. Od suštinskog je značaja otvoreno govoriti o napadima na internetu da bi se na taj način ograničili efekti napada, uključujući stvaranje traume i autocenzuru”, ukazuje NUNS.

Poseban odeljak na sajtu se odnosi na napade na novinarke na internetu, kao i na slobodne novinare.

Na sajtu se nalaze brojni intervjui sa međunarodnim ekspertima iz ove oblasti koji daju neku vrstu smernica/saveta kako postupati sa publikom na internetu i u slučaju onlajn napada. Pojedini od njih su i sami bili mete napada.

Ujedno, na sajtu se nalaze ispovesti novinarki koje su bile mete napada, a koje govore kako su se nosile sa tom situacijom.

Platforma sadrži brojne korisne izvore publikacija i alata koji služe za osposobljavanje novinara za suprostavljanje nasilju na internetu, navodi NUNS.

Platforma „Na prvoj liniji“ nastala je u okviru projekta koji finansira Evropska unija, a koji zajedno sprovode NUNS i BIRN u saradnji sa Međunarodnim institutom za štampu (International Press Institute – IPI).