Društvo

Obeleženo 125 godina Narodnog muzeja

Foto:Boom93

Foto:Boom93

Narodni muzej Požarevac obeležio je juče 125 godina postojanja.

Prema rečima Dragana Jacanovića, arheologa i kustosa Narodnog muzeja u Požarevcu, kazao je da je ova ustanova posle Narodnog muzeja u Beogradu drugi najstariji muzej u Srbiji, osnovan 1896. godine.

Baner Boom93 iOS aplikacija za Vesti,,U tom vremenskom periodu bilo je uspona i padova, kao i dva velika svetska rata iz kojih je muzej izašao veoma oštećen. To je naročito primetno nakon Prvog svetskog rata kada su zbirke većim delom uništetene”, istakao je Jacanović.

Kako je dodao, za uspeh muzeja najviše su zaslužni ljudi, koji su uložili sebe i uspeli da prikupe, sačuvaju i pokažu svetu vrednu kulturnu baštinu Braničevskog okruga.

Foto:Boom93

Dejan Krstić, član Gradskog veća istakao je da je ovaj jubilej značajan, ne samo za grad Požarevac, već i za Republiku Srbiju.

,,Ono što svaku ustanovu kulture izdvaja jeste kakve programe i projekte sprovodi, kakav izložbeni prostor i zbirke poseduje, a pogotovo ljudi koji su zaposleni u njima. Kao grad mi ćemo obezbediti novi prostor za Narodni muzej i rekonstrukciju zgrade Muzeja kulturne istorije, a novčanim sredstvima smo i do sada pomagali da se oplemeni zbirka koju muzej poseduje”, naveo je Krstić.

Narodni muzej u Požarevcu je područni muzej, sa 20.000 predmeta u osam zbirki i sedam objekata na pet lokacija. Na današnjem obeležavanju jubileja prikazana je i prezentacija o kratkoj istoriji muzeja i zbirkama koje poseduje.

Foto:Boom93

Povodom ovog jubileja predstavljene su marke i koverte ,,Pošte Srbije” na kojima se nalaze zgrada požarevačkog muzeja i najznačajnije blago koje se u njemu čuva, a koje su puštene u opticaj 24. Novembra.