Društvo

Obustavljen tender za izradu projekta sanacije odlagališta na kopu Drmno

Foto: Boom93/M. Veljković
Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije obustavilo je Javnu nabavku za izradu projekta sanacije i stabilizacije unutrašnjeg odlagališta na površinskom kopu Drmno.

Razlog obustave je da je jedina pristigla ponuda bila neprihvatljiva.

Jedini ponuđač na Javnoj nabavci bio je Rudarski institut iz Beograda, koji je ponudio cenu izrade projekta od 4.800.000 dinara bez PDV-a. Prema odluci komisije Rudarski institut nije ispunio kriterijume koji su zahtevani konkursnom dokumentacijom.

Podsetimo da je procenjena vrednost Javne nabavke bila 5.000.000 dinara bez PDV-a.

Šta se planirano na odlagalištu kopa Drmno

U tehničkoj specifikaciji nabavke se navodi da je cilj izrade projekta kontrola rizika od kaskadnog sleganja i klizanja u delovima sistema na kopu Drmno koji su se formirali odlaganjem peskovitih materijala.

Naglašeno da su geotehnička istraživanja izvedena 2021. godine izdvoijla dve zone najvećih rizika od neravnomernog sleganja terena i pokretanja nestabilnih blokova. One su pozicionirane duž prva tri sistema,I, IV i III BTO sistem, na najnižim kotama unutrašnjeg odlagališta PK „Drmno“.

Zapaženim vidovima nestabilnosti terena oštećuju se transporteri i ugrožava bezbednost odlagača unutar unutrašenjeg odlagališta PK „Drmno“, ali i eksploatacija lignita.

Budući projekat sanacije mora da sadrži inovinarnu tehnologiju odlaganja jalovinskog materijala i odlomaka lignita. Takođe, mora da se ostavari kontrola neravnomernog sleganja i aktivnog klizanja nestabilnih blokova unutar zona sa povećanim rizikom.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Marko Veljković

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend