Društvo

Od bolesti srca i krvnih sudova prošle godine u okrugu umrla 2.161 osoba

Ilustracija/Pixabay
Ustanovljen od strane Svetske federacije za srce, Svetski dan srca obeležava se 29. septembra, a više od 20 godina unazad upozorava ljude širom sveta da su kardiovaskularne bolesti, uključujući srčane bolesti i moždani udar, vodeći uzrok smrti, koji oduzima više od 18 miliona života svake godine. Samo tokom prošle godine od bolesti sistema krvotoka na teritoriji našeg okruga preminula je 2.161 osoba, rekla je za Boom93 dr Cvija Stojanović.

„Prema rezultatima analize zdravstvenog stanja stanovništva, na teritoriji Braničevskog okruga tokom 2020. godine, na nivou primarne zdravstvene zaštite bolesti sistema krvotoka zauzimaju drugo mesto sa 13,69 posto od ukupnog broja lica koja su koristila usluge doma zdravlja a na nivou sekundarne zdravstvene zaštite ili bolničkog lečenja, bolesti krvotoka zauzimaju treće mesto sa 10,4 posto od ukupnog broja bolničkih lečenih lica“, navodi doktorka.

Još jedna poražavajuća informacija je da su u periodu od 2007. do 2020. godine, bolesti sistema krvotoka ubedljivo na prvom mestu kada govorimo o umiranju stanovništva na teritoriji okruga.

“Samo u prošloj godini, od bolesti sitema krvotoka na teritoriji Braničevskog okruga umrlo je ukupno 2.161 lice, ili 58.6 posto od ukupnog broja umrlih, što je za 14,9 posto više u odnosu na 2019. godinu”, rekla je Stojanović.

U Požarevcu Dan srca biće obeležen u petak 1. oktobra besplatnim pregledima

Dan srca u našem gradu biće obeležen u petak 1. oktobra, Akcijom za zdravlje, u okviru koje će biti organizovani besplatni preventivni pregledi u prostorijama Crvenog krsta.

Boom93/N.Stojićević
dr Cvija Stojanović

„Naši sugrađani moći će da provere svoje zdravstveno stanje kada će se raditi provera krvnog pritiska, nivoa šećera u krvi i u skladu sa rezultatima dobiće savete kako da poboljšaju svoje zdravlje“, navodi doktorka.

Osnovni smisao i svrha obeležavanja je da se podstaknu aktivnosti na kontroli faktora rizika, poput upotrebe duvana, nezdrave ishrane i fizičke neaktivnosti, čime bi se moglo izbeći najmanje 80% prevremenih smrti od ovih bolesti.

„Saveti koji su važni kako bi sačuvali svoje srce su takvi da budete mudri u izboru hrane i pića, da budite fizički aktivni i da kažete ne pušenju, to je najbolja stvar koju možete da uradite za poboljšanje zdravlja vašeg srca“, poručila je Stojanović.

U Srbiji tokom 2020. godine umrlo 55.305 osoba od bolesti srca

U Srbiji оd bоlеsti srcа i кrvnih sudоvа tокоm 2020. umrlо je 55.305 оsоbа, 25.617 mušкаrаcа i 29.688 žеnа, objavio je danas Institut za javno zdrvlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Batut je upozorio da korona virus naročito ugrožava srčane bolesnike i stavlja ih, kako je navedeno, pod dvostruki rizik.

„S jedne strane, srčani bolesnici su već narušenog zdravlja, a ako se inficiraju korona virusom, rizik da razviju težu kliničku sliku, sa često fatalnim ishodom je veći“, dodaje se iz Batuta.

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend