Društvo

Od danas obavezne zimske gume: Koliko je novca potrebno izdvojiti za kupovinu i zamenu?

Ilustracija/Pixabay

Ilustracija/Pixabay

Od danas je obavezna upotreba zimske auto-opreme u slučaju snega, leda i poledice na putevima.

Vozači su navikli da već od 1. novembra menjaju pneumatike na automobilima kako bi izbegli kazne, ali, pre svega, kako bi bili bezbedniji u saobraćaju.

U zimsku opremu se ubrajaju pneumatici za zimsku upotrebu, lanci, odnosno drugi uređaji za povećanje trakcije na najmanje dva pogonska točka, a obavezni deo je i lopata.

Dubina šare na zimskim gumama ne sme da bude manja od četiri milimetra. Takođe, ne smeju se postavljati pneumatici sa klinovima.

Zimska oprema je obavezna sve do 1. aprila, posebno u uslovima kada je na kolovozu led. Ukoliko budete zaustavljeni u ovom periodu, a nemate zimsku opremu, postoji nekoliko situacija – biće vam naređeno da upotrebite adekvatnu opremu, bićete isključeni iz saobraćaja ili upućeni na put na kom nije potrebna zimska oprema i, uz to, dobićete novčanu kaznu od 10.000 dinara.

Dobro je da znate da je pneumatike starije od pet godina potrebno detaljno kontrolisati jednom godišnje, dok se gume sa oznakom „M+S“ mogu koristiti i u zimskom periodu.

Кolika je „uloga“ odgovarajućih pneumatika u bezbednosti saobraćaja govori i podatak da u proseku četiri osobe poginu i 80 bude povređeno svakog meseca usled klizavog kolovoza zbog vremenskih prilika, u zimskom periodu godine, navodi se u saopštenju Agencije za bezbednost saobraćaja.

Кoliko košta kupovina i zamena guma na automobilima u Požarevcu?

U jednoj od vulkanizerskih radnji u gradu je za Boom93 rečeno da je poslednjih dana u oktobru bilo gužvi, ali i da je danas puno ljudi zakazalo dolazak i zamenu guma.

Кoliko košta zamena po gumi kad neko ima svoje gume zimske od 15 do 18 inča, koji je raspon cena?

„Zamena guma košta od 500 do 800 dinara, znači zamena, balansiranje, kompletno sve. Zamena gume koja je 15 inča je 500 dinara, a 18-ica je 800 dinara“, navode u ovoj vulkanizerskoj radnji.

Takođe, postoji mogućnolst da građani koji nemaju prostor u svojim domovima, da donesu zimske gume na čuvanje, po koje dolaze kada treba da se izvrši zamena.

„Кod nas zavisi od firme, ako je prosečan građanin onda 1000, 1500 do 2000 dinara je čuvanje na 6 meseci – sve četiri gume. Gume čim stignu, operu se, premažu se određenom hemijom za čuvanje guma, ako ima povećan broj kamenčića to se izvadi i stave se uspravno u rafove koji su u prostoriji gde je temperatura stalno u plusu stalno da se gume ne bi stvrdnule i čuvaju se na 6 meseci“.

Кupovina novih zimskih guma je još jedan udar na budžet građana,a u prodavnicama u Požarevcu cene se razlikuju u zavisnosti od vrste guma. Takođe, postoji mogućnost plaćanja na rate.

Gume se osim u prodavnicama koje su specijalizovane za prodaju guma, mogu pronaći i u većini prodavnica tehnike.

Cene guma u zavisnosti od veličine, kreću se od 5.000 do čak 15.000 dinara po komadu, tako da građani ukoliko nemaju prošlogodišnje pneumatike, za kupovinu novih moraće da izdvoje od 20.000 do čak 60.000 dinara. Olakšavajuća okolnost je što ih mogu platiti u više mesečnih rata.