Društvo

Od danas pojačan inspekcijski nadzor, a šta će inspektori kontrolisati?

Od danas je najavljen pojačan nadzor inspekcije, odnosno da li se nakon što su u junu ublažene mere poštuju obaveze koje su ostale na snazi.

Boom 93 je sa inspekcijskim službama proveravao šta ovaj pojačan nadzor podrazumeva.

Žaklina Jovović, rukovodilac odeljenja za inspekcijske poslove u gradu kaže da inspekcijske službe još uvek nisu dobile precizna uputstva od Ministarstva zdravlja na osnovu kojih će vršiti nadzor.

Koje mere su na poslednjoj sednici Kriznog štaba ublažene?

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa je na poslednjoj održanoj sednici u junu doneo odluku da se ublaži 5 mera protiv koronavirusa.

Pre svega, tada je doneta odluka da se maloprodajnim objektima dozvoli rad 24 sata, zatim ugostiteljskim objektima na otvorenom radno vreme je neograničeno, dok je tada odlučeno da oni u zatvorenom mogu da rade do 1 sat posle ponoći, uz poštovanje svih protivepidemijskih mera. Dozvoljena je i muzika u tim objektima.

Krizni štab je tada preporučio da se dozvoli prisustvo publike na stadionima i svim sportskim događajima. Kapacitet otvorenih objekata je do 50 odsto, a u zatvorenim prostorima do 30 odsto.

Omogućeno je okupljanje u zatvorenom i otvorenom prostoru do 500 ljudi, a tada su dozvoljene i proslave maturskih svečanosti uz uslov da u zatvorenom prostoru ne može biti više od 500 ljudi.

Prema tadašnjim preporukama, dozvoljena je organizacija rekreativnih nastava i ekskurzija.

Šta je od mera ostalo na snazi?

Nakon ove sednice Kriznog štaba i popuštanja nekih mera, određeni broj mera je ipak ostao na snazi, mada je primetno da se poslednjih mesec dana retko ko od građana pridržava i tih mera koje su na snazi.

Trenutno je na snazi jedino mera nošenja maski u zatvorenom prostoru.

Kako nadležni ističu, epidemijska situacija je pod kontrolom, jer je broj zaraženih u odnosu na broj testiranih i dalje oko jedan posto.

Ipak, mnogi se ponašaju kao da korone nema, mnogi ne poštuju preventivne mere.

Novi talas je blizu ili je možda već tu, a tu je i delta soj, koji se mnogo brže širi. Još smo daleko od kolektivnog imuniteta i još smo dalje od dovoljno vakcinisanih mladih ljudi. Goran Stamenković, pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove najavio je da će biti mnogo intenzivniji nadzor inspekcije.

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Ima jedna diskoteka, a možda i dve. Na otvorenom su. Bas me zanima koliko ljudi ima?,moraćete i noću da radite

%d bloggers like this:
Send this to a friend