Društvo

Od koronavirusa se leči 28 mališana, među njima i četiri bebe

U КBC "Dr Dragiša Mišović" trenutno se od koronavirusa leči 28 dece, a među njima su i četiri bebe. Zaražena deca imaju od 15 dana do 17 godina. Rukovodilac Dečje klinike КBC "Dragiša Mišović" doktorka Olivera Ostojić kaže za RTS da su deca dobrog opšteg stanja, kao i da su do sada imali dvoje mališana sa težom kliničkom slikom, ali da su oni sada dobro.

Olivera Ostojić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, navela da se do sada u Dečjoj klinici КBC „Dragiša Mišović“ lečilo 45 dece obolele od koronavirusa, ali da je već dvadesetak njih otpušteno kući, jer su imali dva puta negativan test.

Razgovor Ivane Božović sa Oliverom OstojićIstiče da su deca koja se trenutno leče u dobrom opštem stanju. Dodaje da su među njima i četiri bebe koje imaju od 15 do 40 dana.

„Bebe su dobro, sa blagom kliničkom slikom, sa svojim mamama kovid pozitivne i posle dve nedelje ćemo im raditi testove da ih negativizujemo i pustimo kući. Za sada su u odličnom opštem stanju“, dodaje doktorka.

Navodi da su imali dva pacijenta sa težom kliničkom slikom, kao i da su oni hronični pacijenti – jedan neurološki, a drugi nefrološki.
„Na sreću, dečaka od tri godine neurološkog pacijenta smo juče otpustili kući sa dva negativna nalaza. Oni su i jedno i drugo bili kovid pozitivni sa ozbiljnim pneumonijama, lečeni su po svim protokolima“, objasnila je Ostojićeva.

Doktorka se nada da će i devojčica koja je nefrološki pacijent vrlo brzo biti puštena kući – već sutra ili prekosutra.
Ističe da je dosadašnja praksa pokazala da deca zaista imaju blagu kliničku sliku, veća deca možda imaju radiografski potvrđene pneumonije koje su tipične i nemaju neki teži tok.

Кada decu treba odvesti kod lekara 

Na pitanje kada roditelji decu treba da odvedu kod lekara, Ostojićeva navodi da u vreme epidemije insistiraju da deca dođu vrlo brzo i sa blagom temperaturom koja traje dan, dva, ako kašljucaju, zaboli ih grlo.

„U ovoj trenutnoj situaciji treba da odmah dođu kod lekara i zbog epidemiološke situacije i prenošenja na druge“, naglašava doktorka Ostojić.
Objasnila je da se deci odmah radi laboratorijska obrada krvne slike i rendgen pluća i na osnovu toga se odlučuje o testiranju i hospitalizaciji.
Što se tiče dužine lečenja, ponovila je da deca imaju blagu kliničku sliku i da su oni posle tri, četiri dana u dobrom opštem stanju.

„Mi hoćemo našu decu da pustimo potpuno izlečenu. Oni moraju da ostanu 10, 12 dana da bi uradili prvi i drugi bris koji će biti negativni i tako biti pušteni iz bolnice“, zaključila je Ostojićeva.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend