Društvo Ekonomija

Od prošlog aprila dvocifren rast zaduženosti građana i privrede

euro novac
FOTO: ilustracija Pixabay
Od aprila 2020. do aprila 2021. godine, zbog korona krize, kreditna zaduženost građana i privrede prema bankama porasla je za 12,2 odsto, saopštilo je Udruženje banaka Srbije. Za razliku od građana, pravna lica i preduzetnici više kasne u otplati kredita.

Ukupni dug po bankarskim kreditima u Srbiji na kraju aprila iznosio je 2.958 milijardi dinara ili oko 25 milijardi evra. Pri tome, ta dug je za mesec dana uvećan za 1,4 odsto, navodi se u izveštaju Kreditnog biroa Udruženja banaka Srbije.

Građani u kreditima duguju 1.233 milijarde dinara, što je nešto malo manje od 10,5 milijardi evra. Napominje se da su građani više novaca u bankama uzimali „u kešu“ nego da bi kupili sebi krov nad glavom.

Od ukupne sume kredita koje su podigli građani, 573 milijarde dinara ili oko 4,8 milijardi evra su gotovinski krediti. Sa druge strane, 497 milijardi dinara, odnosno oko 4,2 milijardi evra su stambeni krediti i zajmovi za adaptacije. Udruženje navodi i da trenutno u Srbiji ima 139.540 stambenih zajmova.

Kreditno zaduženje stanovništa za godinu dana, kako se navodi, uvećano je za 14,2 odsto, a u odnosu na prethodni mesec za 1,1 odsto.

Za godinu dana rast veći od četvrtine zabeležili su potrošački krediti stanovništva, a krajem aprila oni su iznosili 17,5 milijardi dinara.

Poljoprivredni krediti su takođe porasli od aprila 2020. do aprila 2021. i to sa 70 milijardi na 76,8 milijardi dinara, što je rast za 9,7 odsto. Gledano u evrima, poljoprivredni krediti su dostigli 650 miliona evra.

Kašnjenje u otplati bankarskih kredita je 3 odsto, a više mu sa po 3,5 odsto doprinose pravna lica i preduzetnici, nego građani čije kašnjenje iznosi 2,2 odsto. U odnosu na situaciju od pre godinu dana, kašnjenje u otplati kredita je manje za 0,7 odsto, a u odnosu na mart mesec za 0,1 odsto.

Krajem aprila, među stanovnicima Srbije bilo je 5,4 miliona korisnika, koji su imali ukupno više od 7,8 miliona tekućih računa.

Preduzeća i preduzetnici tokom prethodnih 12 meseci su se manje zadužili od stanovništva i sada ukupno duguju 1.660 milijardi dinara, što je oko 14 milijardi evra. Ova zaduženost predstavlja uvećanje od 10,5 odsto za godinu dana.

Preduzetnici sada ukupno imaju oko 558 miliona evra i to je za 22 odsto više nego pre godinu dana i oni su se najviše zaduživali tokom prethodnih godinu dana.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend