Društvo

Odata počast srpskim vojnicima palim u odbrani Stiga i Srbije

Foto: Opština Veliko Gradište
Polaganjem venaca na spomenik junacima 9. Pešadijskog puka prvog poziva Dunavske divizije u podunavskom selu Ram, predstavnici opštine Veliko Gradište, Vojske Srbije i udruženja građana odali su počast vojnicima stradalim na ovom mestu tokom odbrane Stiga u Prvom svetskom ratu.

“Sto godina je trebalo da ovo mesto i ovaj istorijski datum i ova istorijska činjenica stoje između prašnjavih korica, do 2015. godine, kada su grad Požarevac i opština Veliko Gradište na ovom mestu (podigli spomenik), gde su Makenzenove trupe krenule da osvajaju tadašnju Srbiju, ali i da se bore sa srčanim pripadnicima prvog poziva koji su ovde branili Srbiju dok se glavnina naše vojske izvlačila prema Krfu gde ih je čekala golgota, ali i slava koju smo dočekali četiri godine kasnije“, rekao je zamenik predsednika opštine Slađan Marković, podsećajući na našu obavezu prema slavnim precima.

Odbrana Stiga u 1. Svetskom ratu, obeležava se kao sećanje na dan kada je u mestu Ram, 07. oktobra 1915. godine, Deveti pešadijski puk prvog poziva Dunavske divizije, branio Stig i Mlavu tokom napada brojno i tehnički nadmoćnijie austrougarske vojske, povlačeći se nakon borbe, desetkovan, od Dunava do Krfa.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend