Društvo

Odbijena žalba vlasnika odgajivačnice pasa, sledi izmeštanje

Foto:S.Lisac

Foto:S.Lisac

Gradsko veće Grada Požarevca odbilo je žalbu koju je podneo vlasnik odgajivačnice pasa iz Mačvanske ulice.

Vlasnik odgajivačnice pasa, Milan Stojićević uputio je žalbu protiv rešenja odeljenja za inspekcijske poslove gradske uprave Grada Požarevca. Žalba je odbijena kao neosnovana.

Stojićević je primedbu naveo na zapisnik, čija se sadržina odnosi da poseduje rešenje uprave za veterinu kojom ima registrovanu odgajivačnicu u Mačvanskoj ulici i smatra da na osnovu toga ne postoji mogućnost da mu se naloži izmeštanje odgajivačnice od strane komunalnih inspektora, jer mu je rešenje izdao Republički organ, te navedenu meru može samo republički organ da mu naloži.

Gradsko veće je žalbu vlasnika odgajivačnice odbilo kao neosnovanu, jer smatra da nije bilo povrede pravila postupka od uticaja na zakonitost odlučivanja. Potpuno je utvrđeno činjenično stanje i pravilno su promenjeni svi zakonski i podzakonski akti, između ostalog članovi 8, 33 i 34 odluke o držanju domaćih i ezgotičnih životinja na teritoriji Grada Požarevca, te nema osnova da se rešenje komunalnog inspektora poništi.

Inače, nezakonitost koju je komunalni inspektor, nakon inspekcijskog nadzora, konstatovao jeste da je odgajivačnica smeštena u užem centru grada i da time nije ispoštovana propisana odredba odluke o držanju domaćih i ezgotičnih životinja na teritoriji Grada Požarevca, kao da se oseća neprijatan miris iz dvorišta i velika buka kroz lavež pasa što prouzrokuje uznemiravanje stanara okolnih zgrada. Iako mu je naložena mera izmeštanja odgajivačnice pasa, vlasnik to nije učinio i odbio je da primi zapisnik inspektora.

Podsetimo, prošle godine, upravnici stambenih zajednica iz ulica Vardarske, Kninske i Mačvanske uputili su zahteve komunalnoj inspekciji Grada Požarevca,  gradonačelniku i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, upravi za veterinu,  u vezi sa problemom odgajivačnice pasa koja remeti mir više od 700 stanara. Predali su predlog o izmeni odluke o držanju domaćih životinja,  koji je i usvojen, te se u članu 8 odluke o držanju domaćih životinja  odredjuje gde odgajivačnice mogu da budu locirane, isključivo u zonama ruralnog stanovanja, izvan centralne gradske zone. Pogledajte ovde.

Inače, najviše problema sa odgajivačnicom imaju stanari zgrade u Vardarskoj ulici, jer se nalazi uz njihov stambeni objekat.  Osim laveža, smeta im i smrad koji se širi, a najstrašnije je leti. Prozore retko otvaraju jer, kako su ranije rekli za Boom 93, ne znaju da li je gora buka ili smrad pasa. Detalje o ovom problemu možete pogledati na linku.

Boom 93 će i dalje pratiti ovu temu, kao i do sada.