Društvo

Odbijena žalba vlasnika odgajivačnice pasa, sledi izmeštanje

Foto:S.Lisac
Gradsko veće Grada Požarevca odbilo je žalbu koju je podneo vlasnik odgajivačnice pasa iz Mačvanske ulice.

Vlasnik odgajivačnice pasa, Milan Stojićević uputio je žalbu protiv rešenja odeljenja za inspekcijske poslove gradske uprave Grada Požarevca. Žalba je odbijena kao neosnovana.

Stojićević je primedbu naveo na zapisnik, čija se sadržina odnosi da poseduje rešenje uprave za veterinu kojom ima registrovanu odgajivačnicu u Mačvanskoj ulici i smatra da na osnovu toga ne postoji mogućnost da mu se naloži izmeštanje odgajivačnice od strane komunalnih inspektora, jer mu je rešenje izdao Republički organ, te navedenu meru može samo republički organ da mu naloži.

Gradsko veće je žalbu vlasnika odgajivačnice odbilo kao neosnovanu, jer smatra da nije bilo povrede pravila postupka od uticaja na zakonitost odlučivanja. Potpuno je utvrđeno činjenično stanje i pravilno su promenjeni svi zakonski i podzakonski akti, između ostalog članovi 8, 33 i 34 odluke o držanju domaćih i ezgotičnih životinja na teritoriji Grada Požarevca, te nema osnova da se rešenje komunalnog inspektora poništi.

Inače, nezakonitost koju je komunalni inspektor, nakon inspekcijskog nadzora, konstatovao jeste da je odgajivačnica smeštena u užem centru grada i da time nije ispoštovana propisana odredba odluke o držanju domaćih i ezgotičnih životinja na teritoriji Grada Požarevca, kao da se oseća neprijatan miris iz dvorišta i velika buka kroz lavež pasa što prouzrokuje uznemiravanje stanara okolnih zgrada. Iako mu je naložena mera izmeštanja odgajivačnice pasa, vlasnik to nije učinio i odbio je da primi zapisnik inspektora.

Podsetimo, prošle godine, upravnici stambenih zajednica iz ulica Vardarske, Kninske i Mačvanske uputili su zahteve komunalnoj inspekciji Grada Požarevca,  gradonačelniku i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, upravi za veterinu,  u vezi sa problemom odgajivačnice pasa koja remeti mir više od 700 stanara. Predali su predlog o izmeni odluke o držanju domaćih životinja,  koji je i usvojen, te se u članu 8 odluke o držanju domaćih životinja  odredjuje gde odgajivačnice mogu da budu locirane, isključivo u zonama ruralnog stanovanja, izvan centralne gradske zone. Pogledajte ovde.

Inače, najviše problema sa odgajivačnicom imaju stanari zgrade u Vardarskoj ulici, jer se nalazi uz njihov stambeni objekat.  Osim laveža, smeta im i smrad koji se širi, a najstrašnije je leti. Prozore retko otvaraju jer, kako su ranije rekli za Boom 93, ne znaju da li je gora buka ili smrad pasa. Detalje o ovom problemu možete pogledati na linku.

Boom 93 će i dalje pratiti ovu temu, kao i do sada.

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Sanja Lisac

Sanja Lisac

5 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

 • još se i žalio?! smatra da je neosnovano?! pa taj lik stvarno misli da ako on voli da živi u smradu i lavežu, da to moraju svi da vole. bezobrazluk par ekselans. muka mi je više i od tih odgajivačnica i od samozvanih ljubitelja životinja (naročito pasa) kojima je ispod časti da pokupe izmet za svojim ljubimcima. čitav grad je pun izmeta, suši se i ovo malo biljaka što imamo od mokrenja životinja po njima. nemaš komad čiste zemlje da pustiš dete da se igra. šetaju te svoje ljubimce i gde nekada ni slučajno nisu smeli, po čačalici, gradskom parku, uvode ih u prodavnice i još se bune, ako se pobuniš. naprave te da si neki mrzitelj životinja, a oni su tako dobri ljudi. pa kad ste dobri, pokupite izmet. treba im rebnuti takve kazne da se puše, pa bi se veoma brzo doveli u red. niko od njih ne razmišlja kako je psu u četiri zida stana, da li je to humano za njega i da li mu je petnaest minuta šetnje oko zgrade dovoljno za normalan život.

 • Normalno da je žalba odbijena,jer postoje osnovana sumnja i ozbiljne indicije da je uprava za veterinu korumpirana,zato što je izdala dozvolu za odgajivačnicu suprotno zakonu o veterini i zakonu o dobrobitu životinja!!!
  To što bahati i neodgovorni vlasnici pasa ne skupljaju izmet svojih „ljubimaca“,dokazuje da ne vole svoje pse,već ih drže zbog dokazivanja statusnog simbola!
  Svaki „ljubitelj“ pasa bi trebalo da pokupi izmet svog psa,jer tako održava javnu higijenu,jer tako utvrđuje promene zdravlja svog ljubimca,čisto da napomenem da običnom opservacijom i palpacijom fecesa pasa se vrlo lako utvrđuje promena u opštem zdravstvenom stanju psa! Veterinar je dužan da edukuju vlasnike životinja,kako lako da prepoznaju određene simptome promene zdravstvenog stanja životinje,a sve sa ciljem da vlasnik pravovremeno dovede životinju na dalju dijagnostiku kod veterinara!
  Na primer : u fecesu psa se lako vide paraziti,lako se uočava krv i sluz,lako se uočavaju strana tela,itd,itd!

 • Slažem se da bi te odgajivačnice trebalo da postoje na drugim mestima, ali taj čovek ( po ovom tekstu ) izgleda da nije kriv, jer mu je republički organ dao dozvolu za odgajivačnicu.

  Onda bi republika trebalo da snosi troškove preseljenja.

  • možda je i mogao do pre promene gradske uredbe da je drži tu, ali nakon toga mu je dat rok (ne samo njemu, svima u sličnoj situaciji) od šest meseci da je ukloni. on to nije učinio. sve pravne radnje koje se trenutno odvijaju su posledica toga. taj čovek je to morao uraditi iz čistog razloga zdravog razuma, a ne da čeka promene uredbi. nemam pojma o kome se radi, a nije ni bitno. takvom objektu nije mesto u centru grada. sve ostalo je greška.

%d bloggers like this:
Send this to a friend