Društvo

Odluka o postavljanju i uklanjaju letnjih bašti usvojena na Skupštini grada

FOTO: Boom93

FOTO: Boom93

Skupština grada Požarevca je na sednici održanoj u ponedeljak usvojila predlog odluke o uslovima za postavljanje i uklanjanje letnjih bašti.

Usvajanju odluke, prethodila je javna rasprava koja je organizovana za sve zainteresovane ugostitelje i građane, koji su tokom iste mogli da iznesu svoje primedbe i sugestije.

Inače, nova odluka propisuje da se zahtevi za postavljanje podnose najkasnije 30 dana pre postavljanja objekta, a od podnosilaca se zahteva i projekat letnje bašte izrađen od strane diplomiranog inženjera arhitekture.

U odluci se takođe navodi gde i kako letnja bašta može da se postavi, kao i šta je zabranjeno, a kazne su od 10.000 do 150.000 dinara. Ova odluka će na snagu stupiti 8 dana nakon objavljivanja u lokalnom službenom glasniku.

Podsetimo, javnoj raspravi koja je bila otvorena za sve građane, prisustvovalo je osam ugostitelja i pet novinara, dok zainteresovanih građana nije bilo.

Jedna od glavnih primedbi koja je tokom sastanka bila izneta, jeste cena zakupa javnih površina u gradu.

Prema rečima jednog od ugostitelja, Požarevac ima cenu zakupa kao ektra zona u Beogradu koja iznosi 44 dinara po kvadratu.