Društvo

Održan protest protiv Rio Tinta ispred Vlade, Vučiću dat rok do Božića

Foto/S.V.Ekološki ustanak arhiva

Foto/S.V.Ekološki ustanak arhiva

Organizacija Ekološki ustanak održala je proteste protiv planova kompanije Rio Tinto da na području Jadra otvori rudnik litijuma, a najveći današnji skup bio je ispred Vlade Srbije, sa kog je poručeno da ukoliko se do Božića ne izbriše projekat “Jadar” – slede blokade i “opšta mobilizacija”.

Nemanjina ulica je, zbog toga bila blokirana, oko sat vremena, a saobraćaj je normalizovan nešto iza 15 sati, kada su okupljeni počeli da se razilaze. Njima se, prethodno, obratilo više govornika. Protesti su održani u Somboru, Gornjem Milanovcu, Užicu, gde je policija legitimisala učesnike, ali i novinare, a u Vranju je održan performans protiv Rio Tinta…

Učesnici protesta ispred Vlade Srbije nosili su zastave Ekološkog ustanka i transparente na kojima piše „Sindikate na blokade“, „Sa koliko nula se piše izdaja?“, „Istinu progovori državo“. Među okupljenima je bila i glumica Svetlana Ceca Bojković, koja je upitala „zašto ne kopaju u Nemačkoj“. Ona je obraćajući se aktivistima i građanima poručila da nema stajanja, jer je u pitanju naš opstanak i zdravlje.

Glavna i odgovorna urednica „Podrinskih“ Isidora Kovačević izjavila je, obraćajući se okupljenima, da su juče u Šapcu osvanule poternice za njom. Ona je pozvala tužilaštvo i policiju da reaguju kako se takvi pozivi na linč nikome ne bi ponovili.

Novinarka iz Sente Mina Delić, dobila je prijavu na 100 do 150.000 dinara kao „organizatorka protesta“ samo zato što je podelila neki post na svojim društvenim mrežama, naveli su iz Ekološkog ustanka i upitali – jel to država. Ona je poručila građanima da se ne plaše, da ustanu, jer svi imamo pravo na zdravu životnu sredinu i na normalan život. Advokat iz Šapca Aleksandar Mijailović, koji se našao i na „poternicama“ koje su se juče pojavile u Šapcu, rekao je da ga „nisu zastrašili“. Ističe da poternica nije politika, nego „kriminal“. „Moram da pitam da li je ovo poruka koja se šalje mladima, da ako imate drugačije mišljenje – nepoželjni ste“, naveo je.

Organizatori skupa pozvali su građane na protest nakon što je iz Prostornog plana grada Loznice izbrisan rudnik kompanije „Rio Tinto“ naglasivši da je to „jedan uspešan korak“, ali da ipak ne veruju na reč predstavnicima vlasti.