Društvo

Održana promocija romana „Dolazak matadora“ Branka Rosića

FOTO: Boom93

FOTO: Boom93

U organizaciji Centra za razvoj lokalnih medija novi roman, novinara i pisca Branka Rosića „Dolazak matadora“ predstavljen je juče požarevačkim čitaocima u Radio caffe-u.

Rosić žestoko piše o stvarnosti, gotovo inspirativno, zato što pokreće mnogo tema za razgovor.

„Za sve ono za šta se nisam odmetnuo u životu, odmetnuo sam se u knjigama“, kazao je Branko Rosić diplomirani mašinski inženjer, nekadašnji panker i nosilac medalje Britanske imperije na promociji svoje treće knjige „Dolazak matadora“.

„Novi roman sam pisao u doba lokdauna, tokom pandemije virusa korona, kada sam, možda, imao najizraženiju maštu. Želeo sam da sjedinim i triler, i dramu, i ljubavnu priču, i zločin, i prevaru, i strast, i društvenu revoluciju…”, kaže nekada muzičar, sada čovek od pera, pisac i novinar u kulturi.

“Trudio sam se da sve to objedinim u ovom romanu pazeći na dve stvari: da bude dovoljno literarno za one koji uživaju u romanima, ali i da bude dovoljno filmično, jer će moja prethodna knjiga ’Za sutra najavljuju konačno razvedravanje’ dobiti televizijsko-filmsku adaptaciju, pa nisam želeo da izneverim novom knjigom”…

Retki su ljudi kao Branko i treba ih negovati. Srdačan, zabavan, topao, zahvalan i veseo tako da je pisac otvoreno razgovarao o brojnim temama sa Janom Jacić i Miloradom Tadićem, ne samo o novoj knjizi već i o svom radu.

FOTO: Boom93

Rosić je učestvovao u mnogim interesantnim projektima. Bio je saradnik na popularnoj knjizi „Leksikon YU mitologije“ i glavni urednik publikacije festivala Egzit – 20 godina EGZIT aktivizma. Bio je aktivan muzički novinar i u biografiji ima intervjue sa najznačajnim ličnostima iz pop kulture sa prostora bivše Jugoslavije, kao i sa velikanima rokenrola britanske i američke scene.

Branko Rosić je svestrani kreativni umetnik, od ranije poznat kao muzičar u pank rok bendu Urbana gerila, grupi Viborg Dallas i elektro sastavu Berliner Strasse.

Neizbezno smo se dotakli i fudbala i Svetskog prvenstva?

Gledao sam utakmice i neke su mi se baš dopale, kao i sva ta atmosfera. Mada, ne znam šta mi treba da se nerviram i za utakmice timova za koje nisam navijao… Recimo, plakao sam kada je Željezničar ispao od Videotona, iako nikad nisam navijao za Željezničar. U finalu bi voleo da pobedi Francuska.

Novi roman je priča o dva muškarca koje je spojio poslovni interes, ali čije su sudbine različite. Jedan je, od silne gladi za uspehom, postao Raskoljnikov, a drugi je, kao borac protiv sistema, postao vođa društvene revolucije.

„Dolazak matadora“ je knjiga puna simbolike. Na površinskom sloju je interesantna priča između trilera i drame, sa neočekivanim obrtima, a ispod toga dobija se duboko zadiranje u čoveka danas i sve ono što nam se dešava, u Srbiji, ali i šire. I sam naslov je simboličan, ali da ne otkrivamo previše.

Autor Branko Rosić je takođe za „Lagunu“ objavio dva zapažena romana – „A tako je dobro počelo“ (2015) i „Za sutra najavljuju konačno razvedravanje“ (2018).