Društvo

Oglasilo se Ministarstvo prosvete o slučaju vršnjačkog nasilja u Dositeju

Foto:Boom93/R.Momirović
Boom 93 je uputio pitanja Minstarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u vezi sa vršnjačkim nasiljem u osnovnoj školi “Dositej Obradović, a prema tvrdnjama roditelja, koji su anonimno prijavili slučaj digitalnog nasilja našoj redakciji.

U pisanom odgovoru Ministarstvo nije precizno dgovorilo o konkretnom slučaju, ali je navelo da je održan sastanak Tima za zaštitu od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja.

 Pojačan je vaspitni rad sa odeljenjem, učenicima individualno uz uključivanje roditelja, kao i preventivni rad posebno u oblasti prevencije digitalnog nasilja.  Školska uprava Požarevac prati postupanje škole i pruža potrebnu podršku, stoji u odgovoru ministarstva.

Boom93 je ranije razgovarao sa direktorkom Osnovne škole „Dositej Obradović“ Ivanom Joksimović, kako bi saznao da li je u školi bilo vršnjačkog nasilja , da li su roditelji dolazili da prijave isto i šta je škola preduzela povodom toga?

Ne postoji, nikakve prijave nemamo. To je potpuna neistina”, izjavila je tada Joksimović i dodala da smatra da su informacije o vršnjačkom nasilju došle iz konkurentskih škola, jer žele da naruše ugled škole zbog upisa novih učenika.

Postavlja se pitanje, ukoliko nije bilo nasilja, zašto je Ministarstvo prosvete navelo da je održan sastanak Tima za zaštitu od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja u ovoj školi?

Podsetimo, prema nezvaničnim saznanjima i tvrdnjama roditelja već duži vremenski period u Osnovnoj školi „Dositej Obradović” jedna od učenica ove škole trpi psihičko nasilje od strane učenika. Pojavila se Viber grupa u kojoj su učenici delili neprikladni sadžaj, ali i fotografije drugih učenika.

Inače, direktorka škole, Ivana Joksimović  je u prethodnom razgovoru sa novinarem naše redakcije, navela da naš medij više nije poželjan u ovoj školi, te da je to njena poslednja izjava.

Boom 93 je po zakonu o slobodnom pristupu informacija od javnog značaja zatražio od škole uvid u izveštaj intervencije tima za zaštitu od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja. U narednom periodu posetiće  školu radi uvida u izveštaj i nastaviti da se bavi ovim slučajem, koji su roditelji anonimno prijavili našoj redakciji.

 

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Mislim da taj izveštaj tima ne možete da dobijete, pošto su u pitanju maloletna lica, tj. eventualno možete da dobijete otprilike isto što i od Ministarstva, da je održan sastanak i da su donete neke opšte mere.

%d bloggers like this:
Send this to a friend