Društvo

Oko 40.000 građana Srbije dobilo boravište u EU u 2020, čak trećina u Nemačkoj

putovanje aerodrom
Pixabay/ilustracija putovanja aerodrom
Više od 40.000 građana Srbije dobilo je tokom 2020. godine prve boravišne dozvole u zemljama Evropske unije, a najviše njih odnosi se na Nemačku.

Prema najnovijim podacima Evropske agencije za statistiku Eurostat reč je o dozvolama koje članice EU izdaju državljanima zemalja koje nisu u Uniji i to najčešće sa razlogom zapošljavanja, spajanja porodice i obrazovanja, prenosi Euronews Srbija.

Podaci pokazuju da su tokom 2020. godine 40.872 građana Srbije dobila prve boravišne dozvole u EU. Od toga trećina u Nemačkoj (15.385), a u prvih pet zemalja gde su naši državljani dobili ovakve dozvole nalaze se još Hrvatska (7.360), Austrija (3.276), Slovenija (2.497) i Slovačka (2.300).

Reč je, naime, o ovlašćenju koje izdaju nadležni organi i kojima se državljaninu zemlje koja nije članica EU, omogućava da boravi na teritoriji države članice u periodu od najmanje tri meseca.

Ti podaci prikupljaju se zajedno sa informacijama o razlozima za izdavanje istih, a glavni razlozi uključuju zapošljavanje, spajanje porodice i obrazovanje, ali se mogu u obzir uzeti i „drugi razlozi“, kao na primer međunarodna zaštita.

Ovakve boravišne dozvole nemaju veze sa poslovnim ili turističkim posetama, za koje, u skladu sa viznom liberalizacijom, nije potrebna posebna dozvola ukoliko ta poseta traje do 90 dana.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend