Društvo

Oko tvrđave Ram planira se vikend naselje i turistički kompleks

Ramska tvrđva
FOTO: Boom93/arhivska fotografija
Na desnoj obali Dunava koje pripada teritoriji Opštine Veliko Gradište nalazi se jedinstveno srednjovekovno utvrđenje Ram oko koga će se uskoro formirati novi turistički kompleks.

Sama tvrđava obavijena je delom misterije. Iako se u prvim pisanim zapisima pominje 1128. godine, pretpostavka je da se izgradnja dogodila mnogo ranije. Materijalno nasleđe ukazuje da su na ovom mestu postojale naseobine još iz rimskog perioda. Dodatna činjenica da je tvrđava podignuta u posebnom prirodnom ambijentu, kakav se ne može naći stotninama kilometara unaokolo, na mestu gde se ulivaju četiri planinske reke (leve pritoke Karaš i Nera, i desne pritoke Morave i Mlave), predstavljaju odličan temelj za razvoj turističkih potencijala.

Opština Veliko Gradište je javnosti stavila na uvid Plan detaljne regulacije za područje srednjovekovnog utvrđena ram koji obuhvata površinu od 6,59 hektara.

Na ovom prostoru u planu je podizanje zelenih površina, dalje očuvanje tvrđave, izgradnja komercijalnih sadržaja i vikend naselje sa ciljem da se odogovori na značajno povećanje broja posetilaca zabeleženog u proteklom periodu.

Prostor je podeljen na 3 karaktistične prostorne urbanističke zone u odnosu na tvrđavu.

Javni uvid u Plan detaljne regulacije srednjovekovne tvrđave Ram trajaće do 10. decembra.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend