Društvo

Olivera Zekić: Od 15. februara mediji se prate u predizbornoj kampanji

Beograd, 18.02.2022. - Konferencija za novinare Privremenog nadzornog tela za pracenje medija tokom izborne kampanje, na kojoj je predstavljen izvestaj Regulatornog tela za elektronske medije (REM) o politickom pluralizmu odrzana je danas u Palati Srbija u Beogradu. Na konferenciji su govorili prisustvovali i kopredsedavajuci Privremenog nadzornog tela za pracenje medija Rade Veljanovski i kopredsedavajuca Privremenog nadzornog tela za pracenje medija Olivera Zekic (na fotografiji). (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/MO)
Kopredsedavajuća Privremenog nadzornog tela za praćenje medija Olivera Zekić izjavila je danas da je to telo 15. februara krenulo sa prosmatranjem rada medija u predizbornoj kampanji.

Ona je na konferenciji za novinare tog tela najavila da će izveštaji biti objavljivani na sedmodnevnom nivou.

„Izveštaji, od juče, počinju da se rade na sedmodevnom nivou“, rekla je Zekić, koja je i predsednica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Parlamentarni izbori su raspisani 15. februara, kao i lokalni u pojedinim gradovima i opštinama.

Na konferenciji za novinare Privremenog nadzornog tela za praćenje medija predstavljeni su izveštaji REM o političkom pluralizmu.

Kopredsedavajući Privremenog nadzornog tela za praćenje medija Rade Veljanovski je rekao da su u drugom delu januara uočene neke razlike u odnosu na prvu polovinu tog meseca, ali da, kako je naveo, nisu velike.

Predstavnik tog tela Srdjan Miljković je rekao da je u posmatranom periodu uočeno povećanje i vremena i procenta i broja praćenja vanparlamentarnih stranaka i pokreta na programima svih pružalaca medijskih usluga, osim na Televiziji Hepi.

Naveo je da na programu RTS 1 taj procenat povećanja iznosi 17,94 odsto dok je RTV vanparlamentarnim stranakama i pokretima posvetlla 9.33 odsto vremena.

„I ovde je ton pretežno neutralan – 53,64 odsto“, rekao je Miljković i dodao da je na RTV uočena zastupljenost analitičara od 40,35 odsto.

Naveo je da je učešće analitičara i ostalih učesnika političkog pluralizma na Televiziji Pink bilo 35,25 odsto dok je evidentirano i povećenje gostovanja vanparlamentarnih stranaka i pokreta od 8,25 odsto.

„Pink je uglavnom izveštavao u negativnom tonalitetu“, naveo je on.

Dodao je da je i na Televiziji Hepi dominatna prisutnost analitičara sa 52,56 odsto, dok je ta televizija vanparlamentarnim strankama i pokretima posevetila 6,35 odsto vremena.

Naveo je da je TV B92 posvetila u posmatranom periodu najmanje vremena vanparlamentarnim strankama i pokretima, nešto manje od jedan odsto vremena.

Dodao je da je televizija Prva u posmatranom periodu, u odnosnu na prethodni, veću pažnju posvetila vanparlamentarnim strankama i pokretima, sa 22,35 odsto vremena.

„Uglavnom preovladava neutralni tonalitet, odnosno konteks izveštavanja od 46,67 odsto“, rekao je on.

Miljković je rekao da televizije N1 i Nova S u nekom prikazu imaju skoro ujednačeni pristup političkom pluralizmu.

„Na oba pružaoca medijskih usluga dominira tema kritika vlasti“, rekao je on.

Dodao je da je vanparlamentarnim strankama i pokretima Nova S posvetila 40,89 odsto, dok je svim nivoima vlasti posvetila 3,9 odsto vremena.

Naveo je i da je Televizija N1 vanparlamentarnim sranakma i pokretima posvetila 19,84 odsto vremena.

Dodao je da na N1 učeće analitičara iznosi 73,72 odsto a na Nova S 55,82 odsto.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend