Društvo

Veća podrška Opštine Petrovac parovima koji planiraju proširenje porodice

Opština Petrovac na Mlavi aktivno se uključila u unapređenje mera populacione politike, posebno na polju povećanja nataliteta pa je pored uvećanog roditeljskog dodatka, obezbeđen i besplatan boravak u vrtiću za nekoliko kategorija stanovništva, kao i naknada troškova za vantelesnu oplodnju. Ovoj opštini su na osnovu javnog konkursa odobrena i sredstva za sufinansiranje mera populacione politike dve godine za redom. Tom prilikom kupljeni su CTG aparat i kolposkop, kao i inkubator i ultrazvučni aparat za petrovačko porodilište.
Foto/Boom93T.S.Petrovac na Mlavi

Po rezultatima popisa iz 2011. godine, kao i procenama u narednim godinama, povećan je  intenzitet nepovoljnih demografskih pojava i procesa sa kojima se već decenijama suočava kako Srbija, ali i opština Petrovac na Mlavi i opštine u njenom okruženju. Primetno je smanjenje ukupnog broja stanovnika, prirodna depopulacija, migracioni procesi i demografsko starenje koje determiniše prilično ograničavajući populacioni okvir formiranja radnog kontingenta, a samim tim i aktivnog stanovništva.

U cilju pobošljanja opšteg kvaliteta života, kao i povećanja nataliteta Opština Petrovac na Mlavi par godina u nazad, posvećena je merama populacione politike, kojima najpre nastoji da ohrabri i pruži podršku parovima koji još uvek razmišljaju o proširenju porodice.

S obzirom na to da je godina koja je za nama izuzetno teška za mnoge, želeli smo da damo dodatan podsticaj i pomoć parovima koji su odlučili na zasnivanje porodice. Izmena pravilnika počinje sa primenom od 01.01.2020. godine, tako da će roditelji koji od tog datuma budu podnosili zahteve i ispunjavaju uslove propisane Pravilnikom, dobijati uvećani roditeljski dodatak. U poslednjih par godina, dosta pažnje posvećujemo merama populacione politike, jer su one jedan od najvažnijih načina za povećanje nataliteta. Opština je pored roditeljskog dodatka, obezbedila i besplatan boravak u vrtiću za nekoliko kategorija stanovništva, kao i naknadu troškova za vantelesnu oplodnju.“ –istakla je Hristina Đorđević, šef kabineta predsednika Opštine na Mlavi.

Đorđević dodaje da su na osnovu javnog konkursa Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku, opštini odobrena sredstva za sufinansiranje mera populacione politike dve godine za redom. Tom prilikom kupljeni su CTG aparat i kolposkop, kao i inkubator i ultrazvučni aparat za petrovačko porodilište.

Efekti mera koje se sada sprovode, ne mogu biti odmah vidljive, ali se iskreno nadamo da će vreme pokazati njihov doprinos u podizanju nataliteta, ali i ostanku mladih u svojoj opštini.“-zaključuje Đorđević.

Na sajtu ove opštine detaljno su predstavljeni uslovi za ostvarivanje prava na opštinski roditeljski dodatak, zatim uslovi za besplatan vrtić i predškolsko, kao i svi uslovi pod kojima parovi mogu ostvariti pravo na vantelesnu oplodnju. Opširnije OVDE

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Tatijana Spasojević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend