Društvo

Opštine Golubac, Kučevo i Žagubica promovišu svoje turističke atrakcije na sajmu turizma

Foto: A. Stepanović

Foto: A. Stepanović

Na 44. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, opštine Golubac, Kučevo i Žagubica predstavile su svoju turističku ponudu i privukle pažnju posetilaca sajma. Ove tri opštine nalaze se u istočnom delu Srbije i obiluju raznovrsnim turističkim atrakcijama koje privlače sve veći broj posetilaca.

Opština Golubac, smeštena na obali Dunava, posebno se istakla sa svojom atrakcijom – Golubačkom tvrđavom. Tvrđava predstavlja značajno kulturno nasleđe ovog kraja i privlači veliki broj turista svake godine. Pored toga, posetioci mogu da uživaju u pejzažima i prirodnim lepotama. Na ovogodišnjeg sajmu su se predstavili u okviru zajedničke prezentacije pod nazivom „Donje Podunavlje – turistička destinacija budućnosti“ sa Majdanpekom, Negotinom i Kladovom.

Foto: A. Stepanović

,,Početkom godine je po prvi put otvorena Galerija moderne umretnosti i svako ko dođe u Golubac, u jedno malo mesto od 900 stanovnika, može pogledati 20 dela naših eminentnih savremenih umetnika“, istakla je Jelena Petrović, direktorka Turističke organizacije Golubac.

Prema njenim rečima, ,,realizacija novih projekata će sadržati niz modernih tehnologija koje će na efikasniji način prikazati bogatstvo nematerijalnog kulturnog nasleđa. Mi ne želimo da dođete jednom u Golubac, već da svaki put kada dođete otkrijete nešto novo“.

Foto: A. Stepanović

,,Povećanje smeštajnih kapaciteta je rezultat ekspanzije Golubačke tvrđave i manastira Tumane“, kazala je Petrović.

Opština Žagubica predstavila je svoju turističku ponudu i privukla veliku pažnju posetilaca. Štand opštine bio je uređen u etno stilu, a posetioci su imali priliku da probaju tradicionalnu hranu i piće.

Foto: A. Stepanović

Vladan Lazić, direktor Turističke organizacije Žagubica ističe da je Homolje postalo prepoznatljivo na turističkoj mapi Srbije, a i nezaobilazna destinacija što se tiče turističkih obilazaka u Srbiji.

Foto: A. Stepanović

,,Što se tiče Homolja, njegov opis je spoj tradicije, kulture iskonskih vrednosti, magije, odmora u prirodi i jedne jedinstvene gastronomske ponude. Idealno je za beg od stresnog života. Ako hoćete da vam u životu bude bolje, vi nam dođite u homolje“, istakao je Lazić.

Opština Kučevo je na ovogodišnjem sajmu ponudila brojne mogućnosti za seoski turizam. ,,Zajedno sa lokalnom samoupravom i turističkom organizacijom Kučevo, razvoj stavljamo na osnovu seoskog turizma, tj aktivaciju zapuštenih i starih seoskih domaćinstava“, rekao je Aleksandar Ilić, direktor Turističke organizacije Kučevo.

Foto: A. Stepanović

Priroda, hrana, ljudi i netaknuta priroda na teritoriji opštine Kučevo, uz nekoliko restorana koji pružaju odličnu hranu iz ovog kraja, omogućava turistima da se lepo provedu. ,,Razvojem seoskog domaćinstva pokušavamo da ih zadržimo dva do tri dana, gde bi oni proveli vreme u tim sredinama i osetili kako izgleda život na selu u opštini Kučevo“, istakao je Ilić.

Takođe, radi se na razvoju infrastrukture, putne i strukture turističke signalizacije, koja je, prema rečima direktora ,,mnogo bolja nego ranijih godina“.

Foto: A. Stepanović