Društvo

OŠ Vuk Karadžić: Koliko je važan značaj očuvanja životne sredine? VIDEO

Foto; S.Lisac

Foto; S.Lisac

Nakon što su osvojili IV mesto na završnoj goranskoj radionici, u okviru realizacije projekta „Zaštita, očuvanje i višenamensko korišćenje i podizanje svesti i znanja o vrednostima šuma kod mladih“, učenici osnovne škole „Vuk Karadžič“ sa svojom nastavnicom biologije učestvovali su na Međunarodnom goranskom EKO kampu „Vršački breg 2021. godine“.

Eko kamp, na kome su učestvovali učenici osnovne škole „Vuk Karadžić“ održan je 17. put krajem avgusta ove godine. Učesnici kampa su bili smešteni u Domu učenika srednjih škola u Vršcu. Na Učestvovali su i učenici i mentori iz Vršca, Svrljiga, Aleksinca, Rekovca, Lazarevca, Beograda.

Nastavnica biologije, Biljana Damnjanović rekla je da su, u toku trajanja kampa, učenici, između ostalog, naučili su i osnovne informacije  o radu i aktivnostima Pokreta gorana Srbije. Damnjanović je sa svojom ekipom osvojila je 2. mesto i učešće na Međunarodnom EKO kampu Vršac, 2022. godine. Istakla je da je učestvovanje na kampu bilo veoma značajno za školu.

Foto: S. Lisac

“Značaj za školu je veoma veliki. Prvo smo promovisali školu i njihovo znanje i svoje učenike, tako da i sami učenici su negde dobili priliku iz više škola Požarevca, izdvoje se i postanu deo ekipe koja je zapravo bila predstavnik Srbije u tom takmičenju i u tom kampu.”   

Poslednje večeri kampa, održan je kviz znanja u kome su učestvovale sve ekipe. Učenica Milica Stojčić sa svojom ekipom osvojila 1. mesto i nagradu Školu lekovitog bilja na Kopaoniku 2022. godine.

Foto: S. Lisac

“Biljke su važne za nas, za kiseonik koji udišemo. Važno je da ih čuvamo, sadimo, da ih pazimo”

Učenica Jelena Kostić sa svojom ekipom osvojila je 3. mesto, dok je učenica Jovana Načić postigla 4. mesto. Kostić je rekla da su kao nagradu dobili knjige, a cilj kampa bio je da nauče nešto o ekologiji i o prirodi.

Foto: S. Lisac

“Ekologija je dosta značajna za nas zbog zagađenja prirode. Ne utiče dobro po nas i naše zdravlje i zbog toga treba da smanjimo smeće i seču drveća”, ističe Jelena Kostić.

U toku kampa učeninici su posetili muzeje, crkve i hemijsko-medicinsku školu, kao i Dom za stare.

Foto: S. LIsac

“Takođe smo uredili dvorište Doma za stare i ono što bih ja izdvojila što se meni svidelo jeste jedna katolička crkva u kojoj smo videli najveće orgulje na Balkanu. Najvažnije je to što smo se svi družili i što smo nešto naučili i to je meni jedno prelepo i nezaboravno iskustvo. Ja bih htela opet da dođem.”, kaže Jovana Načić.

U saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, upravom za šume, učenici šestog razreda osnovne škole „Vuk Karadžić“ su takođe učestvovali na završnoj goranskoj radionici u okviru realizacije projekta „Zaštita, očuvanje i višenamensko korišćenje i podizanje svesti i znanja o vrednostima šuma kod mladih“, održanoj u Beogradu. Osvojili su IV mesto.

Na takmičenju je učestvovalo još 30 ekipa iz cele Srbije. Pored pokazanog znanja, učenici su promovisali grad Požarevac i školu „Vuk Karadžić“  i tako pokazali koliko je važan značaj očuvanja životne sredine.

Učenica šestog razreda, Ljubica Nikolić osvojla je četvrto mesto na takmičenju u Beogradu. Pre toga je održano predavanje na Čačalici.

Učili smo mnogo o ekologiji i očuvanju prirode, ali i o goranima. Mislim da treba više da brinemo o očuvanju životne sredine, da smanjimo zagađenje više ozelenjavamo teritorije. Naučili smo jako mnogo o prirodi, da prepoznaejmo biljke.“, navodi Ljubica.

Šestak, Lazar Jovanović kaže da im je četvrto mesto donelo mogućnost da i oni učestvuju u eko kampu u Vršcu sledeće godine.  Podsetio je na slogan koji je obeležio takmičenje, “Posadite i vi svoja 3 drveta”.

Foto: S. Lisac

“Taj slogan znači da svako teba da posada svoja tri drveta da bi imao svoj kiseonik za 60 godina života.”

Marko Medojević, učesnik takmičenja rekao je da mu se najviše dopao ekološki rad sa omladinom i to što su naučili da prepoznaju dosta lekovitih biljaka.

Foto: S Lisac

“Biljke su dosta važne za nas zato što predstavljaju fabriku kiseonika koji je potreban nama i čak mislim da bi Srbija konkretno treba da ima mnogo više šuma zato što je šumovitost oko 30%.  Za mene je ovo jako dobro iskustvo iz razloga što cela moja porodica se bavila ovim poslom. Moj deda je bio predsednik organizacije Pokreta Gorana i čak je i moja mama znala da prepoznaje biljke. MOžda ću čak i da nasledim na neki način njihovo znanje i budem to što je on nekad bio”, naglašava Medojević.

Mladi pokazuju sve veći interes ekologiju i zaštitu životne sredine. Jednim delom je to zahvaljujući i njihovim nastavnicima koji se angažuju i učestvuju u raznim takmičenjima, te im na taj način bude svest i inspirišu ih da se ozbiljnije uključe i osnaže za ekološki aktivizam.