Društvo

Osmaci imaju rok do 30. decembra da se opredele za treći predmet na maloj maturi

Foto: S.Lisac/ilustracija
Učenici osmog razreda imaće rok do 30. decembra da se izjasne koji će od pet predmeta (istorija, biologija, geografija, fizika ili hemija) polagati kao treći test na maloj maturi.

Кako piše Danas, đaci će se izjašnjavati pisanim putem u školi ili elektronski na portalu posvećenom upisu u srednju školu, predviđeno je u izmenjenom Pravilniku o programu završnog ispita u osnovnom obrazovanju.

Međutim, u Pravilniku nije definisan još jedan rok za opredeljivanje u slučaju da se neki od učenika predomisli i želi da promeni predmet.

U Pravilniku je sada i zvanično promenjena struktura završnog ispita, pa će umesto kombinovanog testa učenici birati jedan od gore pomenutih pet predmeta.

Ova novina ne važi za polaznike koji završni ispit polažu po programu za funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih, tako da će oni i ubuduće rešavati jedinstveni test sa pitanjima iz biologije, geografije, istorije, fizike i hemije.

Za sve koji polažu malu maturu važi drugačije bodovanje, pa će na testu iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i matematike moći da osvoje najviše po 14 poena, a 12 na trećem testu, koliko će nositi i kombinovani test za polaznike fukcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih.

Do sada su srpski i matematika nosili po 13 poena, a kombinovani test 14.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend