Društvo

Ostojić: Bolesnu decu tokom epidemije voditi kod lekara

Rukovodilac dečije klinike KBC "Dragiša Mišović", Olivera Ostojić, izjavila je da decu treba voditi kod lekara kada su roditelji ili najuža familija pozitivni na Kovid-19, te da je vrlo važno tokom epidemije da se deca ne leče na svoju ruku.
ilustracija/pixabay

„Vrlo je važno da tokom epidemije nikako ne lečite decu na svoju ruku, ako dete pritom ima temperaturu, malaksalo je, ima gušobolju, žali se na glavobolju, počinje da kašnje ili je lošeg opšteg stanja” rekla je Ostojić u emisiji tv Prva „150 minuta“.

Kako je navela, na toj dečijoj klinici u prvom talasu su imali oko 130 i 150 obolele dece.

“Sada se i kod dece javlja upala pluća. U letnje vreme vladaju i rotavorusi koji napadaju digestivni trakt, tako da imamo kovid pozitivnu decu sa tim simptomima”, objašnjava ona i dodaje da u poslednje dve nedelje pristižu mnogo više pacijenata, što ambulantnih, što za bolničko lečenje.

Prema njenim rečima, u prvom talasu su deca obolevala u porodici, a u drugom talasu neko ‘donese’ virus u kuću, a onda kreću da postaju pozitivni i roditelji i ostali ukućani.

“Najmlađi uzrast – bebe, imaju diskretne simptome ako ih uopšte imaju. Međutim starija deca su najbrojniji pacijenti”, upozorava Ostojić.

Kako kaže, kada bi ona imala dete predškolskog uzrasta, sigurno u ovoj situaciji ne bi ga vodila u vrtić.

Ali, kako je naglasila, to je nemoguće dati kao savet jer je nekome to neophodno.

“Naši pacijenti po protokolima i uputstvima prvo idu u dom zdravlja da im obave osnovne laboratorijske i rentgentske analize i ako je prisutna dugotrajnija temperatura ili upala pluća, upućuju decu kod nas na bolničko lečenje, gde mi dodatno trijažiramo da li je dete zaista za bolnicu ili može da ide sa terapijom u kućnu izolaciju“, zaključuje Ostojić.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend