Društvo

Otkriveno 1.319 parcela napuštenog državnog poljoprivrednog zemljišta

njiva
Ilustracija/Pixabay
Ove godine identifikovano je 1.319 parcela napuštenog poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu u dvanaest jedinica lokalnih samouprava, a takva vrsta analiza sprovodi se u cilju što boljeg korišćenja raspoloživih resursa, privlačenja novih investicija i razvoja poljoprivrednog sektora.

Jedinice lokalnih samouprava u kojima su spovedene terenske provere u 2021. godini su: Pančevo, Pećinci, Ljubovija, Кrupanj, Sopot, Barajevo, Veliko Gradište, Bojnik, Mali Iđoš, Srbobran, Bačka Topola i Doljevac.

Broj parcela koje su bile predmet terenske provere je 1.806 odnosno 1.572 hektara, od kojih je pronađeno 1.319 parcela koje su napuštene. Analize su pokazale da je u gradskim opštinama Grada Beograda, Pančevu i Velikom Gradištu identifikovano najviše napuštenih parcela koje mogu da se stave u funkciju poljoprivredne proizvodnje, dok Srbobran nema zaparloženog državnog poljoprivrednog zemljišta.

Baner Boom93 Android aplikacija

Identifikacija napuštenog poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu sprovodi se u okviru projekta „Jačanje ruralne konkurentnosti i produktivnosti u agrobiznis sektoru“ koji Uprava za poljoprivredno zemljište Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede realizuje u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Do sada, nakon tri godine realizacije tog projekta obuhvaćeno je 29 jedinica lokalnih samouprava i identifikovano je preko 2.000 napuštenih parcela koje mogu pružiti dodatnu mogućnost poljoprivrednicima da prošire ili započnu rad u poljoprivredi, kao i potencijalnim investitorima u nove intenzivne zasade voća ili vinove loze.

Sveobuhvatna analiza statusa napuštenog državnog zemljišta, trenutnog stanja parcela i važećih propisa u ovoj oblasti pružiće osnov za preporuke za poboljšanje politika koje regulišu upravljanje napuštenim poljoprivrednim zemljištem.

Кorišćenje poljoprivrednog zemljišta u skladu sa njegovom namenom, a stavljanje u funkciju neiskorišćenog poljoprivrednog zemljišta sa naglaskom na investicije u intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju na tim površinama predstavlja važan cilj resornih institucija u Republici Srbiji, jer doprinosi jačanju konkurentnosti poljoprivrede i stvaranju novih vrednosti i samim tim povećanju BDP Republike Srbije, što je uglavnom praćeno i povećanjem izvoza u oblasti poljoprivrede.

U skladu sa tim, Uprava za poljoprivredno zemljište ulaže svoje postojeće resurse u identifikaciju napuštenog poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini kao velikog potencijala za privlačenje novih investicija i razvoj poljoprivrednog sektora, pre svega u delu koji se bavi intenzivnom ili organskom proizvodnjom, ali i pošumljavanjem, kao i identifikovanjem površina u svrhu uspostavljanja poljozaštitnih pojaseva.

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi. Podrži Boom93

Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend