Društvo

Ove godine pola milijarde dinara od oportuniteta za projekte od javnog značaja

Ove godine projektima od javnog značaja biće dodeljeno 500 miliona dinara, koje je Ministarstvo pravde prikupilo na osnovu odlaganja krivičnog gonjenja.
Boom93

Kako se navodi na sajtu Ministarstva pravde, komisija za dodelu sredstava prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja – oportuniteta nastavila je sa radom nakon što je u Srbiji ukinuto vanredno stanje i sa otvaranjem pristiglih ponuda na Javni konkurs.

Кomisiju čine predstavnici relevantnih institucija – tužilaštva, ministarstava zdravlja, prosvete i pravde, sa ciljem izbora projekata od najvećeg javnog interesa u oblasti socijalne politike, zdravstva, prosvete, kulture, humanitarnog rada.

Ministarstvo pravde je do sada sprovelo četiri Javna konkursa za dodelu sredstava prikupljenih po osnovu oportuniteta, a ukupno na svim konkursima 2016, 2017, 2018. i 2019. godine dodeljeno je više od 1,6 milijardi dinara.

Pravo učešća na konkursu imali su svi nosioci projekata od javnog interesa (zdravstvo, kultura, prosveta, humanitarni rad i slično), koji će biti realizovani u 2020. budžetskoj godini.

Na prošlogodišnjem konkursu Ministarstva pravde, projekti škola I dve ustanove iz Braničevskog okruga dobili su 19,5 miliona dinara.

Požarevačkoj gimnaziji je po konkursu odobreno 4 miliona dinara za sanaciju sanitarnih čvorova u školi, a Osnovna škola „Slobodan Jović“ u Voluji je za opremanje sale za fizičko vaspitanje dobila 300.000 dinara. Takođe, oko 4 miliona je dobila osnovna škola u Lučici za projekat rekonsrukcije škole u cilju unapređenja zdravstvenih uslova za učenike i zaposlene, energetske efikasnosti i zaštite životne sredine, dok je škola „Kralj Aleksandar I“ za uređenje dvorišta i zelenih površina u školi dobila 3.730.000 dinara.

Pored škola novac od konkursa Ministarstva pravde je dobio i Dom za decu i lica ometena u razvoju u Stamnici, za nabavku vozila za prevoz hrane, u iznosu od 2.279.664 dinara, kao i Ustanova za odrasle i starije „Gvozden Jovančićević“ u Petrovcu na Mlavi, a dobijenih 4.878.072 dinara biće upotrebljeno za zamenu dotrajale stolarije na ustanovi.

Oportunitet predstavlja institut odlaganja krivičnog gonjenja koji tužilac može da primeni za određena krivična dela za koja je propisana novčana kazna ili kazna zatvora do pet godina. Ukoliko tužilac učiniocu krivičnog dela kao obavezu odredi uplatu novčanih sredstava, novac ide isključivo u humanitarne svrhe.

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend