Društvo

Građani sami dokazali zagađenje vazduha

Foto: Boom93/MMV
Agencija za zaštitu životne sredine objavila je godišnji izveštaj o kvalitetu vazduha u 2020. godini.

Zbog nepostojanja automatske merne stanice za merenje kvaliteta vazduha u Požarevac dolaze mobilne ekipe Agencije za zaštitu životne sredine. U 2020. godini, zbog pandemije koronavirusa,  mobilne ekipe agencije nisu dolazile pa se Požarevac ne nalazi u ovom godišnjem izveštaju.

Građansko merenje pokazalo novo zagađenje vazduha

Beogradska otvorena škola organizovala je građansku mrežu za merenje kvaliteta vazduha. U Požarevcu su senzori za merenje PM čestica postavljeni u saradnji sa udruženjem „Sova“.

Senzori u Požarevcu postavljeni su početkom marta na dve pozicije u gradu i oni su pokazali prekomereno zagađenje PM čestica na tim lokacijama.

Kako se navodi u izveštaju Beogradske otvorene škole tokom merenja u martu i aprilu u Požarevcu prosečna vrednost PM 10 čestica iznosila je 94 µg/m3, dok je izmerena vrednost PM 2.5 čestice bila 54 µg/m3. Ti rezultati pokazuju da je skoro više od mesec dana vazduh u gradu bio prekomereno zagađen. Podsećamo da su granične vrednost PM 10 čestice 40 µg/m3, a  PM2.5 25 µg/m3

Tokom 2019. godine vazduh u gradu bio prekomereno zagađen

Podsetimo, da je u izveštaju za 2019. godinu vazduh u Požarevcu bio prekomereno zagađen 95 dana. Kako se navodilo izveštaju Agencija za zaštitu životne sredine vazduh u Požarevcu je bio prekomereno zagađen zbog prekoračenja granične vrednosti suspendovane čestice PM10.

Veći broj prisustva ovih čestica u Požarevcu bio je zabeležen 95 dana, dok je srednja godišnja vrednost ovih čestica bila 46μg/m3. Takođe, u graduje je u česticama PM10 bio detektovan i Benzo(a)piren koji je bio iznad  dozvoljenog nivoa. Na mernoj stanici Požarevac – BS NIS Petrol izmerena je srednja godišnja vrednost od 2 ng/m3 što spada u prekoračenje ciljne vrednosti.

Završena javna nabavka za automatsku mernu stanicu, ona još nije izgrađena

Automatska stanica za merenje kvaliteta vazduha koju je grad Požarevac kupio krajem prošle godine, još uvek nije postavljena, a kako je još u martu rečeno za Boom 93, radovi na postavljanju stanice  početi kad se stvore potrebni vremenski uslovi odnosno viša temperatura i stabilnije vreme, kako bi se taj posao obavio što kvalitetnije.

Milenko Jovanović, koji je učestvovao u postavljanju stanica Agencije za zaštitu životne sredine, sa druge strane za nova.rs tvrdi da je sve moglo da bude rešeno do 1. januara i da su građani zbog neopravdanog kašnjenja ozbiljno oštećeni.

Skoro pola godine se čeka na postavljanje stanice, a kako je pre više od četiri meseca rečeno za Boom93, da bi se automatska stanica postavila potrebno je da se stvore posebni vremenski uslovi. Ova stanica treba da se postavi na uglu Dositejeve i ulice Radomira Milenića Rusa.

„Za ove poslove je potrebno maksimalno pet radnih dana uz najsporiji tempo, odnosno jedna radna nedelja tokom zimskih dana. Ne postoji opravdan razlog što stanica u Požarevcu nije počela sa radom do 1. januara“, kaže Jovanović.

Objašnjava da je za ocenu kvaliteta vazduha potrebno merenje u celoj kalendarskoj godini, nakon čega se vrši kategorizacija i odlučuje o donošenju i sprovođenju mera za smanjenje aerozagađenja.

Grad Požarevac je krajem prošle godine kupio automatsku stanicu u Požarevcu, ugovor je zaključen je sa firmom Ecomaks Solutions po ceni od oko 20,4 miliona dinara.

Ovogodišnji izveštaj možete pročitati OVDE.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Marko Veljković

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

%d bloggers like this:
Send this to a friend