Društvo

Ovo je vila u kojoj bi trebalo da se održi inauguracija Vučića

Youtube screenshot
Po nezvaničnim informacijama predsednik Srbije Aleksandar Vučić svoju inauguraciju mogao bi 31. maja da upriliči u slavnoj vili „Zlatni breg” u Smederevu.

Ako se to obistini, Aleksandar Vučić, daleko da bi bio najpoznatiji i najveći naš vladar, državnik ili političar koji je boravio u ovom, prvobitno, letnjikovcu diinastije Obrenović piše Danas.

„Ovo mesto svedok je našeg preporoda posle viševekovne osmanlijske vlasti, kao mesto u kome se razvijala moderna srpska građanska kultura. Vladari dinastije Obrenović obeležili su srpski 19. vek, od Srbije stvorili nezavisnu državu i uveli je u red evropskih kraljevina“, ističe dr Snežana Cvetković, istoričarka umetnosti iz smederevskog muzeja koja je i magistrirala na temi „Vila dinastije Obrenović u Smederevu”.

Knez Miloš Obrenović imanje je formirao postepeno u periodu između 1827. i 1831. godine, najpre kupovinom vinograda i imanja od turskog spahije Hadži – Mula Mustafe Smederevca za 4.500 groša, te od nožara Muhameda i tako redom, dok se nije sakupilo oko 30 hektara koliko je imanje i danas veliko.

Detaljnije možete pročitati OVDE.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend