Društvo

Ovo su trenutne cene ogreva u gradu: Koja vrsta grejanja će biti najisplativija ove zime?

Iako su temperature u debelom plusu, a ovih dana sve više građana spas od vrućina traži na nekom od kupališta, ove godine poranila je I kupovina ogreva, koji usled poskupljenja cenu menja na dnevnom nivou.

Svake jeseni Agencija za energetiku objavljuje relativne odnose troškova domaćinstva za grejanje u zavisnosti od vrste ogreva.

Prošle zime najjeftinije je bilo grejanje na prirodni gas. Za grejanje stana od 60 kvadrata na 20 stepeni tokom 16 sati dnevno, 180 dana za grejanje na gas trebalo je u proseku potrošiti 42.100 dinara.

Najskuplje je bilo grejanje na električni kotao, što je koštalo 141.500 dinara.

U međuvremenu svet je pogodila energetska kriza što se odrazilo i na cene grejanja.

Sudeći prema rezultatima oko 100.000 domaćinstava koji se greju na pelet nalazi se u neobranom grožđu pošto je ono ubedljivo najviše poskupelo.

U Požarevcu drvo poskupelo, peleta na većini stovarišta nema

Po sadašnjim cenama koje se u Požarevcu kreću od 350 do čak 400 evra za tonu pelet se katapultirao skoro na vrh liste najskupljih energenata. Međutim, u poslednjih nekoliko nedelja problem je i naći pellet na ovdašnjim stovarištima, jer ga ili nema ili se čekaju nove količine I formiranje cene koja se menja sa svakom novom isporukom.

Kako Boom93 saznaje od nekoliko proizvođača peleta, neki od njih su potpuno zaustavili proizvodnju jer nemaju sirovina za proizvodnju, a prema njihovim rečima ukoliko se sirovine nabave, sa proizvodnjom će opet krenuti u avgustu.

U odnosu na prethodnu zimu kada je tona peleta koštala oko 180 evra, ove godine je isti poskupeo za čak 100 odsto iako još uvek nije sezona.

Značajan rast cena zabeležilo je ogrevno drvo. Sada se cene kubika skupljeg drveta kreću oko 80 evra ili oko 9.500 dinara dok je prošle godine cena bila oko 6.000 dinara.

I ugalj kao i druga čvrsta goriva je značajno poskupeo, ali je problem što ga na stovarištima nema. Sirova Kolubara je prošlog oktobra koštala 8.100 dinara za tonu, a danas je preko 11.000 dinara. Isto važi i za kvalitetnije vrste uglja, na primer mrki ugalj Banovići je u oktobru 2021. koštao 15.200 dinara a sada oko 24.000 dinara. Što se tiče udlja iz Kostolca kog za sada na stovarištima nema, a ukoliko ga I bude bilo procene su da će tona ići i do 100 evra.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

6 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

 • Ostadose siromasni penzioneri bez uglja ove godine a verovatno i iducih godina i ako ga bude kazu bice tona uglja 9.000 ,oo dinara za jednu tonu ovde procitah da ce jedna tona uglja biti cak 100 eura pa ko to od penzionera ima da plati ovo je gore nego klimatske promene …….

 • Nije tačno da je gas najjeftiniji za grejanje. Ja sam kuću grejao ( oko 80 kvadrata sa kotlom ) na ugalj, 24 sata, sa temperaturom od 22 – 23 stepena sa odprilike 9 tona uglja. Cena uglja za prošlu zimu je bila 4.000 dinara sa prevozom preko sindikata.
  Znači da me je grejna sezona koštala 36.000 dinara.
  Toliko me košta grejanje zadnjih nekoliko godina.

  Kuća – 80 kvadrata
  Grejanje – 24 sata
  Temperatura 22 – 23 stepena
  Ogrev – 9 tona kostolačkog uglja sa prevozom po ceni od 4.000 dinara
  Kotao i radijatori

  Ukupan iznos – 36.000 dinara

  • Svi na struju dom pelet ne pojeftini,posto je bezobrazluk prevazisao svaku granicu,a prica se ako se ogranici cena da ce mnogi u remont posto su se nafatiraali prethodna 3 meseca pa im dosta do sl.godine

  • Zbog čega je poskupeo ogrev, drvo, pelet, ugalj? Totalno bez razloga, ali kako kaže narod sve je poskupelo pa ajd i ogrev. Država je to dozvolila.

%d bloggers like this: