Društvo Kultura

Ovog vikenda u Kličevcu 24. Smotra folklornih ansambala SFAS

najava SFASa
Foto T.Spasojević/ najava manifestacije SFAS
Smotra folklornih ansambala sela Srbije SFAS održava se 24. put ovog vikenda  26. i 27. juna u selu Kličevac.  Na smotri će se takmičiti 12  ansambala iz cele države. Otvaranje  ove kulturno umetničke manifestacije  zakazano je  za subotu, 26. jun od 20 časova.

Manifestaciju su predstavili i najavili u prostorijama Turističke organizacije grada Požarevca članovi organizacionog odbora u sastavu: Predrag Mijatović, predsednik Skupštine grada i predsednik Organizacionog odbora SFAS-a i članovi Organizacionog odbora Marija Vlajović, Tatjana Damnjanović, Živadin Nikolić i Boban Milošević.

Mijatović istakao je značaj ove manifestacije koja ima tradiciju dugu gotovo dve i po decenije.

Na žalost, prethodne godine manifestacija nije održana, znamo svi iz kojih razloga. Zato smo se ove godine potrudili da SFAS pruži svim ljubiteljima folklora, tradicije i kulture Srbije ono zadovoljstvo kao prethodnih godina. Grad inače aktivno pruža podršku kulturnim dešavanjima. Tu su Ljubičevske konjičke igre, brend koji je u nastajanju – Viminacium fest, „Milivojevi dani“, „Milivojev štap i šešir“. Smatram da je ovaj festival samo jedan logičan sled nastavka ulaganja Požarevca u turizam i sav kulturno-umetnički sadržaj koji postoji u gradu Požarevcu. Pozivam sve ljubitelje folklora da posete Kličevac u naredna dva dana i uživaju u samoj manifestaciji,“- rekao je Mijatović.

Tatjana Damnjanović, članica organizacionog odbora SFAS-a je predstavila ansamble koji će učestvovati na ovoj manifestaciji.

Prve večeri program počinje defileom svih učesnika i nastavlja se u 20h. Program otvaraju najmlađi, pa se nastavlja takmičarskim delom. Drugog dana predstaviće se i selo Kličevac prvi put  kao takmičar.

U takmičarskom delu, pored KUD-a iz Kličevca, učestvovaće ansambli iz Gaja, Velike Drenove, Prekonoga, Vlaškog Dola, Kobišnice, Pukovca, Rakovca, Gorića, Rudne Glave, Drmna i Ledinaca.

poster najava za SFAS
Foto/ T.S SFAS

Umetnički žiri radiće u sastavu mr Mirjana Drobac, etnomuzikolog, Danića Đokić, etnolog, i Milan Brujić, koreograf. Na kraju druge večeri manifestacije žiri će proglasiti pobednika SFAS-a.

U revijalnom delu SFAS-a nastupiće Orkestar i izvođači RTS-a.  Dodela priznanja i zatvaranje smotre biće upriličeno drugog dana, u nedelju, 27. juna. Za razliku od prethodnih godina, za ovogodišnji SFAS su drugačije izabrani učesnici.

Otvaranje Smotre je zakazano za subotu, 26. jun od 20 časova, kada se osim učesnika očekuje i veliki broj posetilaca iz cele Srbije.

Pokrovitelj manifestacije je grad Požarevac u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije. U organizaciji učestvuju Centar za kulturu Požarevac,  Savez amatera Srbije, KUD „Milenko Stojković“  iz Kličevca i  Mesna zajednica Kličevac.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Tatijana Spasojević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend