Društvo

Pacijenti i dalje zbunjeni,kako razlikovati prehladu, grip i Covid-19

FOTO: Boom93 arhivska fotografija
Sve više pacijenata se javlja u kovid ambulantu sa nekim od simptoma koji su slični koronavirusu, a u tom trenutku nisu pozitivni na Covid.  Postavlja se pitanje kako da pacijenti  dobiju pravu dijagnozu i kako da nastave lečenje i da li su dobili pravu terapiju. Mnogi ostaju zbunjeni da li imaju običnu prehladu, grip ili Covid-19. Razlike ipak postoje, kao i načini da se sumnje otklone i postavi pravi dijagnoza.  

U želji da izbegnu posetu Kovid ambulanti i dugo čekanje u redu kao i obavezan protokol, mnogi građani ostaju kod kuće i sami se leče, što vrlo često dovodi do toga  klinička slika pacijenata od lakše za samo par dana pređe u srednje tešku i tešku kliničku sliku koja zahteva bolničko lečenje.

Obična prehlada, grip i COVID-19 su virusne bolesti koje se prenose kapljičnim putem i rukama, a s obzirom na spektar različitih simptoma i kliničkih manifestacija do kojih mogu dovesti, veoma je  teško razlikovanje ove tri respiratorne virusne infekcije.

Doktorka Katarina Milićević, koordinatorka kovid ambulante Doma zdravlja Požarevac naglašava da je to u ovom periodu zaista veliki problem za pravu dijagnozu, odnosno kako razlučiti na pregledu da li je u pitanju Kovid ili neka akutna respiratorna virusna infekcija, jer je sezona respiratornih i virusnih infekcija kao i svake jeseni. U Domu zdravlja Požarevac pored pregleda, laboratorijskih analiza i brzog antigenskog testa postoji mogućnost  i PSR testiranja što se od samog početka pandemije i praktikuje.

Svaka sumnja na neku virusnu infekciju gde je prilikom pregleda brzi antigenski test negativan, ili ako laboratorijske analize ukazuju na neku upalu, odnosno ako prilikom pregleda lekar posumnja da je virusna infekcija, onda obavezno tražimo PSR testiranje i time isključimo Kovid. U tom slučaju je to vrlo verovatno neka od trenutnih akutnih respiratornih virusnih infekcija koje nisu kovid pa ih onda akutno zbrinemo, damo im terapiju i prosledimo  ih izabranom lekaru na dalje lečenje. To  je dodatno otežavajuća okolnost u ovom periodu zato što se mešaju virusi a većina simptoma je veoma slična.” – naglašava  dr Milićević.

Ona je ovom prilikom i apelovala na građanstvo da se vakciniše protiv sezonskog gripa ali i da primi neku od vakcina protiv korona virusa. Vakcine su dostupne svima i građani mogu u svakom trenutku da se posavetuju sa svojim izabranim lekarom koja je vakcina najbolja za njih.

Ovo je prilika da se apeluje na građanstvo da se vakciniše protiv sezonskog gripa, jer će prvo pomoći sebi  da se izbore u ovoj situaciji kada mogu da budu na meti svih virusa, sezonskih i akutnih respiratorinih, ali i kovida. Jedan od načina da osiguraju svoje zdravlje je svakako proverena  vakcina protiv sezonskog gripa, u slučaju da se plaše vakcinacije protiv kovida-19.  Ja zaista ne vidim razloga da još uvek postoji  strah u populaciji i nedoumoce posle toliko vremena primene vakcina, ali ako se plaše od toga, onda je savet da se bar vakcinišu protiv sezonskog gripa.  Zaštitiće sebe jednom kvalitetnom,dobrom, sigurnom vakcinom koja je već u  upotrebi dugi niz godina. Samim tim smanjiće rizik od virusnih infekcija.” – zaključuje dr Milićević.

 Razlike i glavni simptomi prehlade, gripa i Covida-19

Grip

Najvažnije razlike u simptomima između prehlade, gripa i COVID-19, kada ih sumiramo su da se grip javlja uvek u ovo doba godine kada ga i očekujemo (zima), počinje iznenadnom i jakom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću. Takođe, glavobolja kod gripa se po pravilu obično javlja odmah, i to jakog intenziteta, dok je mnogo ređa kod COVID-19.

Prehlada 

Prehlada se može javiti tokom cele godine, započinje blagim simptomima, obično bez temperature i odmah sa začepljenjem ili curenjem nosa.

Korona virus

Kada govorimo o korona virusu,  obično ne počinje naglo i javlja se sa blagom groznicom, suvim kašljem koji je blag tokom prve nedelje bolesti, a tek kasnije postaje jači (kod gripa kašalj obično počinje na početku bolesti, tj. nakon 2–3 dana bolesti), a najčešće u početku nema bolova u mišićima koji se javljaju kod gripa. Glavobolja je kod kovida mnogo ređa ali ima slučajeva kada je javlja i u početku i zna da bude intenzivna.

Period inkubacije, tj. vreme od kontakta sa virusom do pojave prvih simptoma je kod prehlade značajno kraći i iznosi  od 1-3 dana. Simptomi prehlade započinju znatno brže, kraće traju i slabijeg su intenziteta. Oni su veoma blagi do umereni, a komplikacije su veoma retke.

Kod COVID-19, period inkubacije je  2- 14 dana, u proseku  5-7 dana. Za razliku od prehlade,  COVID-19  daje vrlo raznoliku kliničku sliku, od asimptomatskih slučajeva  koji imaju minimalne simtome ili ih uopšte  nemaju i koji su značajni  prenosioci bolesti, do veoma teške kliničke slike koja može da dovede do  smrtnog  ishoda, posebno kod  rizične populacije-starih osoba, dijabetičara, srčanih i plućnih bolesnika, obolelih od malignih bolesti. Takođe, gubitak čula mirisa je čest pratilac covida. Smatra se da kod COVID-19  nastaje kao posledica zahvatanja nervnih završetak u nosnoj sluzokoži dok je kod prehlade, ona  posledica edema nosne sluzokože i obilne sekrecije iz nosa.

Neophodno je da svako učini najbolje što može za sebe i svoj imunitet. Pored osnovnih koraka kao što su zdrava ishrana i dovoljan unos tečnosti, izbegavanje zatvorenih prostora i gužve, kao i redovno pranje ruku, obavezno nošenje maski, svakako je jedan od najvažnijih koraka  i vakcina kojom štitite sebe i druge, preoruke su lekara.  U slučaju da se razbolite, klinička slika je lakša kod pacijenata koji su vakcinisani nekom od dostupnih vakcina protiv Covida-19.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Tatijana Spasojević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend