Društvo Ekonomija

Pala cena gvožđa, čelika i drvne građe

FOTO:Ilustracija/Pixabay
Pad cena gvožđa, čelika i drvne građe prati vrtoglavi pad cena bakra, koje su stigle do najnižeg nivoa u poslednjih 17 meseci, produžavajući silazni trend u poslednjem kvartalu.

Vrednost crvenog metala, koji se smatra barometrom svetske ekonomije, pala je za čak 3,7 odsto na 7.955 dolara po metričkoj toni u Londonu. To je pad od 20 odsto za tri meseca, što je najgori kvartal u deceniji, piše Blumberg, a prenosi Biznis.rs.

Кako će se ovaj pad odraziti na cenu kvadrata, talas gradnje i tržište nekretnina, za koje mnogi tvrde da je „naduvani balon“ koji u jednom trenutku mora da pukne, pitanje je. Za sada je izvesno da cene ne padaju, ali se čini da su investitori oprezniji, što implicira da bi bum na tržištu nekretnina mogao da utihne.

Da su cene metala, odnosno crne metalurgije, ali i građe dosta pale, za Biznis.rs potvrđuje i šefica jednog stovarišta Tanja Aprcović Pejović.

„Cene gvožđa su pale za 30-40 odsto, ali se opet govori o tendenciji rasta. Da li će do toga doći ili ne, to već niko ne zna. Sa druge strane, otpadno gvožđe u Turskoj već je poskupelo 50 evra po toni, tako da postoji verovatnoća da će opet doći do rasta“, navodi sagovornica Biznis.rs.

Što se građe tiče, ona kaže da se trenutno u nabavci cene daski kreću od 190 do 250 evra, a u zavisnosti od dobavljača i kvaliteta, razlike u cenama idu i do 20 odsto.

„I to otprilike važi za svu građu. Кod jednog dela proizvođača cene su pale za 20-30 odsto, kod drugih nisu jer neće da ‘skidaju’ cene, a i zašto bi kada je tona peleta 300 evra i mogu da ga samelju i prodaju kao pelet, a ne nama po ceni od 190 evra“, dodaje Aprcović Pejović.

Na pitanje kako se ova situacija odražava na tražnju, ona kaže da je potražnja svakim danom sve manja, što je znak da investitori sa oprezom ulaze u gradnju jer ne znaju šta će se dešavati.

„Sada je velika potražnja za materijalima koji se koriste u završnoj gradnji, kao što su gips, gipsarski proizvodi, vuna, crep“, ističe šefica stovarišta.

Cene materijala zaustaviće dalji rast cena nekretnina

Da je pad cena materijala u poslednjih mesec dana primetan potvrđuje i operativni direktor jedne agencije za nekretnine Miloš Mitić. On smatra da to neće uticati da nekretnine budu jeftinije i da će se pre svega odraziti na stabilizaciju cena, što će sprečiti njihov dalji rast.

„U martu su cene čelika i građevinskog materijala otišle znatno naviše jer je dobar deo materijala dolazio iz ratom zahvaćenih područja. Ipak, tržište je prilagodljivo, nađeni su novi putevi snabdevanja, pa se zbog celokupne destabilizacije u snabdevanju cene materijala sada krenule da padaju“, navodi Mitić za Biznis.rs.

Prema njegovim rečima, investitori su trend u martu ispratili rastom cena po kvadratu, a u ovom trenutku teško je prognozirati da će one početi da padaju i da će se vratiti na početnu cenu. On smatra da će ostati na istom nivou, s tim što će uticati da „splasne“ njihov dalji rast.

Mitić smatra da starogradnja često veštački prati novogradnju i da to nije opravdano.

„Кada su cene materijala krenule da skaču i kada su investitori podigli svoju cenu po kvadratu, starogradnja je to ispratila bez obzira što su to stanovi koji su već izgrađeni i što na njih cena materijala apsolutno ne utiče. To znači da se pravi ‘pumpanje’ cena na veštačkom nivou“, dodaje on.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend