Društvo

Panić: 104 lekara u Srbiji preminulo od posledica koronavirusa

N1/Printscreen
Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić izjavio je da je prema poslednjim podacima 104 lekara u Srbiji preminulo od posledica korona virusa.

„Njih 94 posto dolazi iz radnog odnosa, a medju njima su i penzioneri koji su radili privatno“, rekao je Panić za televiziju N1.

Po njemu postoji više razloga za toliki stepen smrtnosti – od prvog talasa, gde nije bilo zaštitne opreme, pa do trećeg talasa za koji je pitanje kakvu su opremu dobijali i da li je ona bila dovoljno kvalitetna i u dovoljnim količinama.

Dodao je i da se dugo vremena preko Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut poštovalo uputstvo da se na osnovu seroloških testova primaju pacijenti na redovno lečenje i da je to dovelo do toga da se kovid rašiti po „zelenim odeljenijima“.

Ukazao je i na iscrpljivanje medicinskog kadra i činjenicu da se sa nedovoljnim brojem ljudi u zdravstvu ušlo u pandemiju, ali i podatak da je najčešće jedan te isti kadar angažovan u „crvenim zonama“.

„Kada ste umorni i iscrpljeni, imuni sistem mora do oslabi“, rekao je Panić.

Dodao je da se nisu dovoljno testirali zdravstveni radnici, da su mnogi bili pozitivni i radili, a da se bolest nije ustanovila, a razlog za to bio je da se obezbedi zdravstvena zaštita gradjana.

Panić je rekao da će uskoro biti ekskluzivnih informacija povodom dokaza koje je dostavio bezbednosnim službama sa ciljem da istina o postupanju nadležnih tokom pandemije dopre do gradjana.

On je naveo da će se saznati kakve je sve dokaze predao nadležnim organima „u vezi sa mnogim stvarima“, pošto su ga iz tih službi zvali da da objašnjenje intervjua koji je dao NIN-u pre godinu dana, ali da im je on, pored tih dokaza, predao i neke nove.

Istakao je da su mu jasno stavili do znanja da ako Tužilaštvo ne bude pokrenulo dalju istragu, od toga ništa neće biti.

Objasnio je da se zato i održava skup u počast preminulim lekarima tokom pandemije, 15. februara ispred Vlade Srbije, i da će ako nadležni ne odgovore na zahteve sindikata, biti najverovatnije organizovan i protest.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend