Društvo

Pašalić upozorio da se neizdavanjem dozvola osobama koje viđaju decu krši Ustav

Zaštitnik građana Zoran Pašalić upozorio je jedinice lokalne samouprave da se odbijanjem izdavanja dozvole za kretanje za vreme „policijskog časa“ osobama kojima je razlog viđanje deteta po osnovu sudske odluke krši Ustav Srbije.

„Upozoravamo da nije dozvoljeno odstupanje od zajemčenih prava deteta da održava lične odnose sa roditeljem sa kojim ne živi shodno članu 64. i članu 202. Ustava Srbije u vezi člana 61. Porodičnog zakona“, navodi se u dopisu poslatom lokalnim samoupravama.

Procedurom za dobijanje dozvole za kretanje u vreme zabrane kretanja koju je Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja izdalo 8. aprila upravo je omogućeno roditeljima sa kojim dete ne živi, da u svrhu održavanja ličnih odnosa može da ostvari pravo na dozvolu za kretanje u vreme zabrane kretanja.

Pašalić zbog toga zahteva od jedinica lokalne samouprave, kao i od svih drugih nadležnih državnih organa da poštuju prava deteta i razmatraju zahteve roditelja za kretanje koje podnose roditelji kojima je pravo na održavanje ličnih odnosa priznato pravosnažnom sudskom odlukom.

IZVOR: N1

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend