Društvo

Pavlović: Jovo Budimir zaslužuje da mu se Grad oduži tako što će atletski stadion poneti njegovo ime

Foto: S. Lisac

Foto: S. Lisac

Podneta je inicijativa, odnosno predlog, da Atletski stadion u Požarevcu, dobije naziv po profesoru Jovi Budimiru, te da se u skladu sa zakonskom procedurom ovaj akt donese na prvoj narednoj sednici Skupštine. Ovo je gradonačelnik Grada Požarevca, Saša Pavlović objavio na svojoj FB stranici.

Gradonačelnik Saša Pavlović je naveo da Jovo Budumir, istaknuti sportski radnik i pedagog zaslužuje da mu se Grad, kome je toliko dao na polju sporta i vaspitanja mladih, oduži tako što će atletski stadion koji je toliko želeo za svoje atletičare i sve građane, poneti njegovo ime.

Profesor Jovo Budimir rođen je 24. jula 1946. godine u Nedakovcu kod Vučitrna. Posle kraće takmičarske karijere počeo je da radi kao trener u AK Železničar iz Kosova Polja. Nakon toga osnovao je AK Obilić koji je u vreme SFRJ bio jedan od najuspešnijih klubova u disciplinama dugih i srednjih pruga. Poznato je da je bio trener danas jednom od najboljih evropskih trenera Rifatu Zilkiću. U atletskim krugovima važio je kao vrsni pedagog. Trenirao je mnoge reprezentativce koji su osvajali medalje na balkanskim i nacionalnim prvenstvima.

Krajem 80-ih seli se u Požarevac gde osniva najpre Atletski klub Mladi radnik, a potom uz asistenciju i podršku Ace Petrovića (proslavljenog trenera Vere Nikolić) i Atletski klub Požarevac, u kom kao prvi trener radi 20-ak godina. Tokom tog perioda iznedrio je mnoge takmičare koji su beležili vrhunske rezultate i pored činjenice da nisu imali adekvatne uslove za treninge, odnosno atletsku stazu. Profesor Jovo Budimir preminuo je u Požarevcu posle kraće bolesti u 73 godini, ostavivši iza sebe suprugu Ružicu, ćerke Mariju, Sofiju i Jelenu, kao i brojne atletičare kojima je usadio ljubav prema “kraljici sportova”.