Društvo

Pavlović: Jovo Budimir zaslužuje da mu se Grad oduži tako što će atletski stadion poneti njegovo ime

Foto: S. Lisac
Podneta je inicijativa, odnosno predlog, da Atletski stadion u Požarevcu, dobije naziv po profesoru Jovi Budimiru, te da se u skladu sa zakonskom procedurom ovaj akt donese na prvoj narednoj sednici Skupštine. Ovo je gradonačelnik Grada Požarevca, Saša Pavlović objavio na svojoj FB stranici.

Gradonačelnik Saša Pavlović je naveo da Jovo Budumir, istaknuti sportski radnik i pedagog zaslužuje da mu se Grad, kome je toliko dao na polju sporta i vaspitanja mladih, oduži tako što će atletski stadion koji je toliko želeo za svoje atletičare i sve građane, poneti njegovo ime.

Profesor Jovo Budimir rođen je 24. jula 1946. godine u Nedakovcu kod Vučitrna. Posle kraće takmičarske karijere počeo je da radi kao trener u AK Železničar iz Kosova Polja. Nakon toga osnovao je AK Obilić koji je u vreme SFRJ bio jedan od najuspešnijih klubova u disciplinama dugih i srednjih pruga. Poznato je da je bio trener danas jednom od najboljih evropskih trenera Rifatu Zilkiću. U atletskim krugovima važio je kao vrsni pedagog. Trenirao je mnoge reprezentativce koji su osvajali medalje na balkanskim i nacionalnim prvenstvima.

Krajem 80-ih seli se u Požarevac gde osniva najpre Atletski klub Mladi radnik, a potom uz asistenciju i podršku Ace Petrovića (proslavljenog trenera Vere Nikolić) i Atletski klub Požarevac, u kom kao prvi trener radi 20-ak godina. Tokom tog perioda iznedrio je mnoge takmičare koji su beležili vrhunske rezultate i pored činjenice da nisu imali adekvatne uslove za treninge, odnosno atletsku stazu. Profesor Jovo Budimir preminuo je u Požarevcu posle kraće bolesti u 73 godini, ostavivši iza sebe suprugu Ružicu, ćerke Mariju, Sofiju i Jelenu, kao i brojne atletičare kojima je usadio ljubav prema “kraljici sportova”.

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • moje je mišljenje da je to bezveze. bez obzira o kome se radi, bezveze je. atletski stadion je atletski stadion, hala sportova je hala sportova. kada neko izgradi zadužbinu, neka joj da svoje ime.

%d bloggers like this:
Send this to a friend