Društvo Ekonomija

Pekari očekuju stabilizaciju cene hleba u aprilu ili maju

Foto: Pixabay/Ilustracija
Očekujemo da u aprilu ili maju dođe do prekretnice na svetskom tržištu i da cena pšenice počne da se "vraća u normalu", a takođe verujemo da će ove godine u našoj zemlji pšenica izuzetno dobro roditi, pa bi njena cena trebalo da padne između maja i žetve, rekao je za predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica.
Komentarišući cenu hleba, Pralica je istakao da su pekari iz Robnih rezervi tokom decembra dobili prvi deo dogovorene podrške, kada im je omogućeno da kupe brašno iz Robnih rezervi po subvencionisanoj ceni od 33 dinara za kilogram sa PDV.
Baner Boom93 Android aplikacija– Radi se o količini od oko 30.000 tona pšenice, odnosno 20.000 tona brašna, što je dovoljno za tri meseca proizvodnje hleba od brašna tipa 500 po ceni do 46 dinara – rekao je Pralica i naglasio da pekari očekuju “drugu turu” podrške u februaru.
– Nadamo se da će podrška biti slične količine, kako bi mogli da ‘pokrijemo’ drugu polovinu februara, mart i april do 15. maja, dokle traje Uredba o maksimalnoj maloprodajnoj ceni hleba od brašna tipa 500 – kaže Pralica.
Dodaje da će se, po svoj prilici, više pekara prijaviti u “drugoj turi” podrške, jer su mnogi bili “skeptični” pa nisu aplicirali u novembru, ali da su počeli da se javljaju kada su videli da je država svima izašla u susret.
– U svakom slučaju, hleba po ceni do 46 dinara ima dovoljno, a tržište je gotovo stoprocentno pokriveno – zaključio je Pralica.
Vlada Srbije je Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna T-500 usvojila 9. novembra, i tako ograničila maloprodajnu cenu hleba od brašna tog tipa na najviše 46 dinara u narednih šest meseci sa mogućnostima produženja.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend