Društvo

Pelet i drva prazne džepove, uglja gotovo da nema: Na stovarištima se cene ogreva menjaju na dnevnom nivou

FOTO: Elements Envato ilustracija
Cene ogreva na požarevačkim stovarištima rastu iz dana u dan. Peleta na mnogim stovarištima trenutno nema, cena se formira sa svakom novom isporukom, a cena ogrevnog drveta je takođe porasla.

Ekološki prihvatljiv energent je za godinu dana zabeležio skok od skoro 80 odsto. Prošle godine u ovo vreme tona peleta je na stovarištima u Požarevcu mogla da se kupi za 180, a sada premašuje 370 evra, odnosno prodaje se za rekordne 43.500 dinara. Javno preduzeće „Srbijašume“ i deo prozivođača najavljivali su krajem maja da neće koštati više od 250 evra, ali od toga još nema ništa.

Kubik isečenih drva kod prodavaca sa kojima smo pričali sada košta 70 evra, dok je do pre nekoliko meseci ovaj ogrev mogao da se nađe I za 50 evra.

U poslednjih mesec dana uglja na stovarištima gotovo da nema, a i u nabavci ga nema dovoljno, tako da se ugalj namenjen širokoj potrošnji sada nabavlja iz uvoza.

Kako Boom93 nezvanično saznaje, uvoz uglja je počeo i iz Rumunije gde se tona plaća oko 9.000 dinara, što znači da će cena ovog energenta na stovarištima biti još viša.

Svaka isporuka sve skuplja

Peleta na pojedinim stovarištima u požarevcu ima I on se kreće od 350 do 370 evra po toni, odnosno oko 43.500 dinara. Međutim, kako smo saznali, sve količine koje stignu rasprodaju se odmah, a cena se formira na dnevnom nivou sa svakom novom isporukom.

“Sa svakom novom količinom koja stigne, pelet je skuplji, jer i cena drugih energenata raste, tako da ljudi kada dođu da naruče pelet, dobijaju informaciju da cenu mogu da saznaju tek kada nam nove količine stignu. Ovaj koji trenutno imamo prodajeno po ceni od 43.500 dinara”, rekli su za Boom93 na jednom od stovarišta u gradu.

Na nekim stovarištima prema informacijama koje smo dobili peleta nema, možda ga bude početkom avgusta za rezervaciju, dok krajnji potrošači isporuku ovog energenta mogu da očekuju u novembru I decembru.

 

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

3 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • ugalj do Požarevca po najnovijoj ceni za radnike Epsa košta oko 9000 dinara po toni,zanima nas koji nemamo toplifikaciju dali će i ona da poskupi sa uslugama od preko 100%,ili će se grejati po različitim cenama pošto su sela oko elktrana na nivou 300 dinara mesečno Kostolac 700 dinara mesečno a Požarevac kao najskuplji 2500 dinara mesečno,pričamo o kvadraturi od oko 50 kvm.

    • Namerno naduvane cene preleta i uglja? Šta je to poskupelo sem prevoza, zbog cene nafte? Kad se narod pobuni i blokira saobraćaj ko će biti kriv?

  • očigledno nas teraju da se grejemo na struju da se ne mučimo,grejaćemo se dok je bude bilo a posle neka razmišljaju sto prave krizu a rudnik na 20 km od Pošarevca,usput platiš je kad imas na rate

%d bloggers like this: