Društvo

Pelet u Požarevcu i do 320 evra: Međusobne optužbe „Srbijašuma“ i proizvođača o ceni

FOTO: Elements Envato ilustracija
Pelet može biti strateški proizvod, smatraju proizvođači ovog energenta. Međutim i njegova cena raste.

Proizvođači peleta veruju da bi ovaj energent mogao da napravi revoluciju ukoliko bi se krenulo sa sadnjom brzorastućeg drveća.

Sve samo zvuči kao uspešan početak prevazilaženja energetske krize izazvane ratom u Ukrajini. Stvarnost je ipak drugačija.

Tona peleta u Požarevcu i do 320 evra

Cene peleta već sada rastu. Tako je u veleprodaji jedna tona oko 240 evra, dok cena koju građani Požarevca plaćaju iznosi 320 evra, ali i preko toga – iako nas od grejne sezone dele gotovo dva godišnja doba.

Boom93 je nedavno istraživao, da li će sa završetkom grejne sezone i cene peleta početi da padaju budući da su prošlu sezonu obeležile najviše cene ove vrste ogreva od kako se proizvodi.

Podsetimo, cena peleta po toni na stovarištima u Požarevcu se kreće od 32.900 do 37.330 dinara, odnsono oko 320 evra, ukoliko ga ima u prodaji.

Poređenja radi, krajem septembra tona peleta je koštala od 26.500 do 27.000 dinara po toni, dok je van sezone prošle godine za istu količinu bilo potrebno izvojiti oko 21.000 dinara.

Kao savet građanima koji su uveli grejanje na pelet, svi proizvođači napominju da je pelet najbolje kupiti van sezone, u leto kada je cena najpovoljnija, a u odnosu na sadašnju niža i do 70 odsto, mada se sada već postavlja pitanje kolika će biti cena po toni i van sezone.

Srbijašume optužuju proizvođače, oni kažu – nismo krivi

Optužbe v.d. direktora Srbijašuma da su proizvođači peleta neosnovano podigli cene su neutemljene i netačne, kažu iz Grupacije za obnovljive izvore energije pri Privrednoj komori Srbije piše N1 portal.

Jedan od najvećih proizvođača peleta objašnjava da su od početka godine dobili svega 42 posto drveta od ugovorene količine, a da im Javno preduzeće Srbijašume duguje 40.000 kubika drveta, što je preko 20.000 tona peleta.

„Ovi privatnici koji imaju svoje šume digli su cene duplo u odnosu na koje mi imamo iz Srbijašuma i prinuđeni smo to da kupujemo da bismo održali kakvu takvu proizvodnju… I s druge strane, dobijamo faktički drvo od Srbijašuma preko nekih posrednika zaslužnih po cenama koje su iste takve, znači duple. Oni kupuju od Srbijašuma po zvaničnoj ceni a nama preprodaju po duploj ceni“, ističe vlasnik kompanije „Bio Energy Point“ Zoran Drakulić.

Direktora Srbijašuma viđaju uglavnom preko malih ekrana, jer kako kaže Drakulić, mesecima ne uspevaju da sa njim ostvare kontakt.

I jedni i drugi loptu prebacuju u dvorište Vlade Srbije, od koje očekuju da utvrdi istinu i nađe rešenje. Braunović predlaže da se hitno ograniči cena i izvoz peleta.

„Nećemo sigurno dozvoliti da se neko od državne šume i naše sirovine državne bogati i stiče enormne zarade i ekstra profit, jer to ne bi bilo u redu ni prema građanima Srbije, ni prema državi“, dodao je Braunović.

Osim već navedenih problema, Drakulić ističe da se proizvođači od početka godine suočavaju i sa poskupljenjem struje za preko 56 odsto.

„Naredna stvar je da su nam svi inputi otišli gore, od rezervnih delova do goriva, plastike, sve ono što nam utiče na proizvodnju“, kazao je Drakulić.

Na pelet se u Srbiji greje preko 100.000 domaćinstava a potrošnja je skoro 500.000 tona.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Radoslav Momirović

2 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • stanovi će plaćati 2800 dinara cirka za 70 kvm mesečno a mi sto nemamo taj luksuz 36000 mesecno,ko obračunava i zasto postoje dve grupe građana,ložićemo gume stare nema nam druge

  • I proizvođači i posrednici gledaju kako da zarade što više para, njih nije briga nimalo za narod. Realno taj pelet ne vredi toliko, ali država ništa ne preduzima da reši taj problem.

%d bloggers like this:
Send this to a friend