Društvo

Pešić: Uskoro oduzimanje vozila i trajno oduzimanje vozačke

ilustracija/pixabay
Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja (ABS) Duško Pešić izjavio je danas će novine u novom Zakonu o bezbednosti saobraćaja, koji je u pripremi, biti oduzimanje vozila i trajno oduzimanje vozačke dozvole.

Sadašnja praksa je da se vozaču koji sakupi sakupi 18 bodova oduzima vozačka dozvola, a on zatim ide na seminar u Agenciju za bezbednost saobraćaja, koji traje 40 časova, posle čega mu se vraća dozvola.

„Postavlja se pitanje koji je to broj puta koji ćemo dozvoliti nekome da izgubi dozvolu i da mu se vrati. Negde praksa razvijenih zemalja kaže da je to dva do tri puta, posle čega ta osoba ide na posmatranje i preglede da se vidi da li ima neki problem, i ako ga ima trajno mu se oduzima dozvola“, objašnjava Pešić za Tanjug.

On ističe da nije pristalica kažnjavanja, jer smatra da imamo dobro izgrađen sistem kažnjavanja i otkrivanja saobraćajnih prekršaja, već uvođenja saobraćajnog obrazovanja i vaspitanja u svim školskim i predškolskim ustanova.

„Ono na čemu moramo da radimo je edukacija ljudi. Kazne su kratkotrajnog efekta i neće trajno uticati na promene ponašanja“, poručuje Pešić.

On dodaje da se tako radi u razvijenim zemljama i da je to stav Agencije, struke i Ministarstva unutrašnjih poslova.

„Uvođenjem predmeta saobraćajno obrazovanje i vaspitanje u školske i predškolske ustanove decu ćemo od malih nogu učiti opasnostima i rizicima. Onda smo na taj način formirali generacije dece pešaka, a zatim i generacije mladih vozača“, poručuje Pešić.

On objašnjava da ako nekome naplatimo kaznu zbog sigurnosnog pojasa, to neće mnogo uticati na promenu njegovog ponašanja, već da treba da mu objasnimo zašto je važno da koristi pojas, i da ako nismo vezani, a imamo vazdušni jastuk u kolima, da će nas taj vazdušni jastuk ubiti.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Napravite progresivni sistem kažnjavanja. Ponovljenja kazna za isti orekršaj u odredjenkm untervalu je X puta veća. Što se tiče oudizmanja vozila, ne zamarajte nas nečim što je neustavno i neće proći.

%d bloggers like this:
Send this to a friend