Društvo

Peti paket sankcija EU Rusiji: Zabrana uvoza ruskog uglja

Foto: Pixabay/Ilustracija
EU je usvojila novi paket sankcija protiv Rusije. Unija je do sada zamrzla 30 milijardi evra vrednu imovinu ruskih i beloruskih oligarha i entiteta, navodi CNN.

Unija je navela da je cilj petog paketa „restriktivnih mera“ da se pojača ekonomski pritisak na Kremlj i da se Rusija „onesposobi da finansira svoju invaziju na Ukrajinu“, prenosi BBC.

Ovaj poslednji paket sankcija uključuju zabranu uvoza ruskog uglja u svim oblicima, potpunu zabranu transakcija i zamrzavanje imovine za četiri ruske banke, zabranu da ruski i beloruski operatori za prevoz robe rade u EU, kao i isključivanje Rusije iz ugovora o nabavkama.

EU razmatra dodatne sankcije, na čijoj meti bi bio uvoz nafte i metode transakcija.

Unija je navela da je smanjenje njene zavisnosti od uvoza ruskih energenata prioritet.

Radna grupa EU za zamrzavanje i zaplenu objavila je da do sada zamrznuta imovina ruskih i beloruskih bogataša uključuje brodove, helikoptere, nekretnine i umetnička dela.

Dodali su da je blokirano i 196 milijardi transakcija.

Kako su dva izvora iz EU rekla američkoj agenciji AP, Unija je uvela sankcije i ćerkama predsednika Rusije Vladimira Putina, kojima je danas sankcije uvela i Britanija, a u sredu i SAD.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend