Društvo

Petrović: Može se očekivati 20.000, pa čak i 30.000 zaraženih dnevno

BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC/DS

BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC/DS

Epidemiolog Radmilo Petrović očekuje vrh novog talasa nedelju dana nakon što se đaci u Srbiji vrate sa zimskog raspusta (24. januara), a to je kraj janura i početak februara.

On za Euronews Srbija kaže da je teško proceniti koliko zaraženih će biti na dnevnom nivou, ali je siguran da će se obarati neslavni rekordi epidemije, kao i da se može očekivati više od 20.000, pa čak i 30.000 inficiranih u jednom danu.

Baner Boom93 iOS aplikacija za Vesti“Kada kažem više od 20.000 ili čak 30.000 inficiranih mislim na pacijente kod kojih je laboratorijski detektovan virus. Međutim, pravi broj se nikada ne može utvrditi, jer se veliki broj njih neće ni javiti lekaru zbog blage kliničke slike. Takođe, treba imati na umu da mi nemamo neograničen broj zdravstvenih radnika u kovid ambulantama, laboratorijama ili bolnicama. Pitanje je koliko će kovid ambulante moći da prime, a koliko da testiraju pacijenata. Od jako zaraznog omikron soja biće mnogo veći broj onih bez simptoma ili sa blagim simptomima koji se neće javiti kovid amblantama i laboratorijama pa ćemo imati mnogo veći broj zaraženih koji šire virus, a nisu evidentirani, nisu pod nadzorom, u karantinu”, rekao je Petrović.

Opširinije možete pročitati OVDE.